• Home
  • Prima
  • Braconieri arheologici, obligaţi să achite României daune de 5,2 milioane de dolari

Braconieri arheologici, obligaţi să achite României daune de 5,2 milioane de dolari

monede dacice

Peste 5,2 milioane de dolari şi aproape 30.000 de euro este suma pe care doi traficanţi de comori dacice ar trebui să o plătească Statului Român pentru sustragerea unui tezaur uriaş de monede din aur dintr-un sit arheologic.

Potrivit adevarul.ro, Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit în 14 aprilie 2021 că Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă trebuie să plătească Statului Român suma 5.215.120 de dolari SUA sau să restituie un număr 3.572 monede aur, de tip Lysimach, braconate din situl arheologic Sarmizegestusa-Regia, situat în Munţii Orăştiei.

Instanţa din Alba Iulia i-a obligat pe cei doi să mai achite Ministerului Culturii şi suma de 22.905 euro reprezentând suma cheltuită de către instituţie pentru recuperarea a 28 de stateri (monede antice) aparţinând tezaurului descoperit şi furat de cei doi din situl arheologic Căprăreaţa.

Ministerul Culturii s-a îndreptat împotriva celor doi printr-un proces civil. Acţiunea vizează recuperarea unui prejudiciu creat patrimoniului naţional mobil că urmare a activităţilor frauduloase de detectare şi de însuşire în cursul anului 1998 a unui număr mare de monede antice din situl arheologic „Şesu Caprăreţei” situat în incinta fostei capitale a regatului dac, Sarmizegetusa-Regia.

Prejudiciul creat patrimoniului naţional a fost determinat la valoarea de 5.215.120 USD, reprezentând 3.572 monede la preţul de 1.460 USD/bucat. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că acuzaţiile aduse celor doi privind sustragerea, în august 1998, a unui tezaur compus din aproximativ 3.600 de monede din situl arheologic Şesul Caprăreţei, ”au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Instanţa a constatat că partea civilă Statul Român a recuperat un număr de 28 monede Lysimach, din aur, tezaur alcătuit din 35 denari români din argint şi o tetradrahmă, precum şi tezaurul alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei, din aur, sustras din situl arheologic al cetăţii Căpâlna din judeţul Alba. Suma alocată pentru recuperare se ridică la 22.90 euro, Curtea de Apel stabilind că cei doi trebuie să suporte şi această cheltuială.

Hotărârea civilă a Curţii de Apel mai poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casatie şi Justişie. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă au fost condamnaţi definitiv, în 2016, la 4 ani şi 4 luni de închisoare, respectiv 4 ani de închisoare cu executare pentru furtul unui tezaur uriaş dintr-un sit arheologic situat în Munţii Orăştiei.

Parteneri