• Home
  • Știri
  • Cărbunaru: Guvernul României subliniază că libertatea presei trebuie protejată și niciun jurnalist nu poate fi amenințat, intimidat sau agresat

Cărbunaru: Guvernul României subliniază că libertatea presei trebuie protejată și niciun jurnalist nu poate fi amenințat, intimidat sau agresat

dan carbunaru

„Guvernul României subliniază că libertatea presei trebuie protejată și niciun jurnalist nu poate fi amenințat, intimidat sau agresat”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Guvernul României subliniază că libertatea presei trebuie protejată și niciun jurnalist nu poate fi amenințat, intimidat sau agresat. Constituția României garantează libertatea de exprimare, care este valoare de bază a unui stat democratic.
Este șocantă gravitatea acestui caz, încheiat cu condamnarea celor implicați în amenințarea unui jurnalist de investigație.
Instituțiile responsabile au datoria tragerii la răspundere a celor vinovați în toate investigațiile aflate în derulare.
Oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în fața legii”, a spus Cărbunaru, potrivit comunicatului transmis de Guvern.

Fostul rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, şi fostul prorector al unităţii de învăţământ, Petrică Mihail Marcoci, au fost condamnaţi definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind acuzaţi că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan.

Potrivit Agerpres, instanţa supremă a respins ca nefondate apelurile declarate de Emilia Şercan, cei doi inculpaţi şi DNA, fiind menţinută sentinţa aplicată în mai 2021 de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe de altă parte, ICCJ a admis apelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi a dispus ca instituţia de învăţământ să nu mai plătească în solidar cu cei doi poliţişti daune morale jurnalistei.

Potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor sta 4 ani sub supraveghere, perioadă în care cei doi trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

De asemenea, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituţii: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sau Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare.

Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Şercan, aceasta urmând să primească 80.000 lei cu titlu de daune morale.

Parteneri