Care este diferența dintre o casă de amanet și o firmă de creditare sau o consignație?

poza ampress.ro Tezaur 1

O casă de amanet cu numeroase agennții în București, precum Tezaur, nu e deloc similară cu unitate de unde se pot lua credite nebancare și nici cu o consignație.

Ele nu par cam la fel decât din punctul de vedere al unui cumpărător naiv care caută mărfuri folosite la prețuri bune, de regulă bijuterii. Acesta este, de fapt, singurul lor punct de asemănare: faptul că la o agenție de amanet se pot găsi diverse obiecte care nu au fost răscumpărate de către proprietarii lor.

O casă de amanet este în primul rând un loc de unde se pot obține împrumuturi pe o perioadă scurtă de timp de către acele persoane care nu pot obține credite regulate de la bănci din lipsă de documente sau de timp. Sau de aceia care vor bani urgent, dar nu de la firmele de creditare nebancare, care iau pentru banii împrumutați niște dobânzi exorbitante.

Agenția de amanet preia efectiv posesia obiectul/obiectul de valoare din posesia împrumutatului pe post de garanție până la plata sumei primite de acesta.

Dacă împrumutul nu se restituie la timp, bunul/bunurile intră în proprietatea firmei de amanet ce le poate vinde oricui este interesat de acestea. Iar amatori sunt destui, mai ales în privința bijuteriilor.

În varianta clasică, dacă nu se plătește la bancă un credit ipotecar (luat după lungi analize) sau de consum, banca va veni în cele din urmă și va executa silit debitorul.

La amanet aduci bunurile cu care vrei să girezi împrumutul și pleci cu banii

La o casă de amanet lucrurile sunt mult mai simple, mai nestresante.

Este în totalitate la aprecierea proprietarului agenției ce fel de bunuri va accepta ca garanție și cât de mult este dispus să ofere în bani cu titlu de împrumut pe baza valorii lor. El va analiza obiectele aduse și va face o ofertă. El și clientul potențial pot negocia, iar dacă ajung la o sumă acceptabilă din punctul persoanei ce amanetează lucrurile respective, clientul primește banii, iar proprietarul magazinului de amanet îi dă un înscris doveditor, ce include datele de identificare ale acestora și ce sumă va avea de restituit debitorul. Cuantumul acesteia este compusă din două părți: împrumutul propriu-zis și comisionul casei de amanet. Acesta poate să fie diferit de la o agenție la alta, ba chiar și de la o persoană la alta (în funcție de elemente diverse precum: dacă este un client nou sau mai vechi, perioada din an la care se acordă împrumutul, de exemplu Black Friday sau luna în care persoana își aniversează ziua de naștere, promoții speciale la anumite tipuri de obiecte aduse ca garanție etc.).

Dacă obiectul nu este răscumpărat de împrumutat înainte de data limită specificată pe contract, acesta revine de drept magazinului de amanet, iar agenția poate pune acest articol în vânzare pentru orice client disponibil. Aceasta este singura parte a întregii operațiuni de amanet care seamănă cu ce se petrece într-un magazin de consignații.

A merge la amanet nu este deloc rușinos

Dacă nu ai avut nevoie vreodată de un împrumut rapid și fără multe condiții agasante, este posibil să nu știi prea multe despre agențiile de amanet. Sau să ai o părere negativă asupra lor, mai ales din cauza filmelor și cărților ce au abordat subiectul.

Dar lucrurile stau de multe altfel. Sunt mulți care vor un împrumut rapid pentru că se găsesc într-o perioadă de criză financiară (șomaj, boală, proces etc.) și trebuie să achite urgent facturile la curentul electric, întreținerea, chiria, un medic, un avocat. Și nu trebuie blamați pentru asta, pentru că poți să ajungi și tu la un moment dat în situația lor.

Nu există cale mai rapidă și simplă de a intra în posesia banilor necesari, rămânând proprietarul unor bunuri, pierzând doar posesia lor temporar. Ele vor fi păstrate, pe întreaga perioadă a contractului, în agenția Tezaur la care împrumutatul a apelat, unde există echipamente de păstrare a valorilor și protecție anti-efracție.

Parteneri