Care sunt micile trucuri pentru o locuință prietenoasă cu mediul și economisirea banilor?

Pentru mulți, principiile de sustenabilitate nu sunt un subiect de interes, până când află faptul că urmarea acestora îi va ajuta să economisească bani. Principiile de sustenabilitate te învață să consumi mai puțin, dar mai eficient – mai puțină apă, mai puțină energie electrică, mai puțin combustibil. 

 

Iată care sunt schimbările care te vor ajuta să ai o locuință sustenabilă

Schimbările în ceea ce privește tabieturile tale de consum ale apei vor avea o influență pozitivă asupra naturii și asupra facturii pe care o plătești:

Distribuie prietenilor
  • fă un duș mai scurt
  • nu ține robinetul pornit pe toată durata în care speli vasele
  • verifică să nu existe scurgeri ale robinetelor

Dacă există scurgeri, cheamă un instalator care să le repare și să verifice restul instalației de apă, pentru a se asigura că nu există alte probleme. Chiar și cele mai mici scurgeri trebuie reparate, deoarece fiecare picătură contează!

Cu ajutorul unui termostat vei face economii considerabile la energie și nu vei mai irosi bani pe căldură de care nu ai nevoie. Poți programa termostatul să pornească încălzirea în anumite perioade ale zilei și să o oprească atunci când temperatura ajuns la cea dorită de tine.

Un alt sfat venit din partea specialiștilor: coboară temperatura cu cel puțin un grad față de cea cu care ești obișnuit. Cel mai probabil, nu vei putea sesiza diferența, dar suma pe care va trebui să o plătești pentru încălzire va fi mai mică. 

Dacă ești nevoit să redecorezi, folosește vopsele care nu emit substanțe toxice în locuință. La fel ca în cazul electrocasnicelor, și acest tip de produse sunt împărțite în clase:

  • clasa A+ fiind cea mai bună alegere, cu un grad scăzut de substanțe nocive
  • clasa C fiind cea mai toxică și având un nivel mare de poluare

Folosește becuri care consumă puțină energie și încearcă să profiți cât de mult posibil de lumina naturală. Nu aprinde becurile în timpul zilei dacă nu ai cu adevărat nevoie. Stinge-le atunci când pleci dintr-o cameră și nu mai e nimeni acolo.

Dacă locuiești la casă, nu lăsa lumina din fața ușii de la intrare pornită pe timpul nopții. Poți instala un bec cu senzori, care să pornească în momentul în care cineva e în apropiere. 

Lămpile solare cu becuri LED sunt alese adesea, datorită duratei de funcționare îndelungată. Își îndeplinesc cu succes atât rolul decorativ, cât și pe cel funcțional, vezi aici care sunt cele mai potrivite pentru curtea sau grădina ta. În plus, becurile LED care se încarcă cu energie solară sunt cele mai sustenabile variante de pe piață.  

O altă schimbare pe care o poți face în grădină sau curte: plantarea mai multor copaci (dacă spațiul îți permite). Vei avea parte atât de aer curat, cât și de umbră în timpul verii – ceea ce contribuie la păstrarea temperaturii scăzute în interiorul locuinței.

Transformarea casei într-un spațiu prietenos cu mediul este o activitate care a căpătat mare importanță în ultima perioadă și va continua să evolueze. Urmează sfaturile de mai sus dacă vrei să ai o locuință „verde” și să economisești bani!

Sursa foto: shutterstock.com