Carnea de porc, tot mai greu de găsit pentru masa de Crăciun
Pe fondul unei cereri tot mai mari și a problemelor din industrie, mulți români riscă să nu mai găsească porci de Crăciun, dacă nu și-au rezervat deja.
Porcii de Crăciun, o marfă greu de găsit
Românii care doresc să aibă produse tradiționale din porc pe masa de Crăciun trebuie să știe că, fără o rezervare făcută cu luni înainte, șansele de a găsi carne de porc din gospodăriile țărănești sunt foarte mici. Mulți dintre clienți își rezervă porcul chiar cu o jumătate de an înainte, iar crescătorii sunt extrem de solicitați.
Creșterea porcilor la țară, o tradiție în declin
Conform experților din industria cărnii, în România, numărul porcilor crescuți în gospodării este similar cu cel al porcilor din fermele specializate. Totuși, cererea mare riscă să depășească oferta în acest an. Un client fidel din comuna Tulca, județul Bihor, aproape că a rămas fără porc anul acesta.
Prețul cărnii de porc continuă să crească
Un bucureștean care și-a rezervat porcul de Crăciun din august subliniază că pentru a găsi un porc de calitate, rezervarea trebuie făcută din primăvară. De asemenea, crescătorii confirmă că majoritatea clienților își fac rezervările cu 2-3 luni înainte de sărbători.
Mangalița, o delicatesă tot mai căutată
Prețurile porcilor variază în funcție de rasă. Porcii obișnuiți se vând cu 15-17 lei pe kilogram, iar Mangalița, o rasă mai rară și cu carne săracă în colesterol, ajunge la 20 de lei pe kilogram.
România, o piață unică în Europa
Specialiștii afirmă că România este printre puținele țări din Uniunea Europeană unde tradiția creșterii porcilor în gospodării rămâne puternică. Aproximativ 50% din porcii românești sunt crescuți la țară, restul provenind din ferme. Totuși, criza porcilor de Crăciun riscă să afecteze această tradiție.
Importurile de carne de porc, o soluție de avarie
Președintele Asociației Crescătorilor de Porci din România, Ioan Ladoși, avertizează că România a importat carne de porc în valoare de 1 miliard de euro în 2023. El subliniază că soluția pentru criza porcilor de Crăciun constă în reglementarea transportului animalelor și combaterea pestei porcine africane.