Case de vânzare Iași – cum e avantajos să cumperi: pe credit sau cu cash?

ampress.ro case de vanzare iasi

În ultimii ani, sunt mulți cei care caută case de vânzare în Iași. Capitala Moldovei se află în continuă dezvoltare, atât economică, precum și demografică. Pentru că și oferta este în creștere, sunt tot mai numeroși și cei care doresc să achiziționeze case de vânzare în Iași.

Cam o treime dintre români doresc să locuiască la casă. Vor să scape de obligațiile traiului la bloc. Și mulți dintre ieșeni gândesc astfel. Mai ales că, în ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari vin cu oferte tot mai tentante. Numai că sunt foarte puțini cei care își permit să cumpere un imobil cu banii jos. Iar în astfel de situații ratele direct la dezvoltator sau creditele rămân singurele șanse.

De la dezvoltator sau de la proprietar?

Fiind mulți dezvoltatori, concurența dintre ei duce la oferte tentante pentru cei ce caută case de vânzare în Iași. Pentru a facilita achiționarea caselor din ansamblurile rezidențiale, dezvoltatorii oferă posibilitatea plăților prin diferite metode. Astfel, se poate cumpăra o casă prin plata cash integrală, prin credit imobiliar, ipotecar sau Prima Casă. Și unii dintre ei oferă chiar opțiunea ratelor direct la dezvoltator. Pe de altă parte, proprietarii încă au prejudecăți față de tranzacțiile bancare. Și unii dintre ei încă preferă să primească toți banii cash. Un lucru este sigur: există o cerere mare pentru case de vânzare în Iași. Totuși, prețurile destul de ridicate nu le permit multora dintre noi să achiziționeze locuințe cu bani lichizi. Așa că și necesitatea creditării rămâne în creștere.

Cât se dă pe case de vânzare în Iași

Noile ansmabluri rezidențiale care au case de vânzare în Iași sunt situate în localitățile limitrofe orașului. Acestea au prețuri de vânzare între 60-75.000 euro. Și se încadrează perfect în bugetele marii majorități a celor interesați să cumpere. Numai că distanța față de oraș și accesul limitat la transportul către punctele de interes limitează și numărul doritorilor. În plus, pentru a achiziționa prin credit o casă, mulți își calculează în prealabil rata lunară pe care urmează să o plătească pe termen foarte lung. Și, dacă aceasta le depășește bugetul, devine un impediment. Aproape jumătate dintre cei care vor să cumpere o casă prin credit impotecar sau Prima Casă sunt dispuși să aloce până la jumătate din veniturile lunare pentru rata bancară. Dar preferă creditele pe termene foarte lungi, chiar până la 30 de ani, așa încât ratele să fie cât mai mici.

Parteneri