Cat de importante sunt echipamentele moderne in alimentatia publica

poza ampress.ro ContiGrup 1

Industria ospitalitatii: Hoteluri, Restaurante, Cafe, cunoscuta drept HoReCa, este probabil cel mai dinamic sector al serviciilor alimentare din lume in ziua de astazi. Cu toate acestea, lucrurile se schimba repede si in aceasta industrie. Ceea ce este astazi la moda, poate deveni foarte repede demodat in lumea ospitalitatii, in special in sectorul alimentatiei si al bauturilor.

De exemplu, bucatariile de astazi arata foarte diferit de cele de acum zece ani, chiar daca principiile de gatit sunt aceleasi. Totodata, preparatele pe care le mancam intr-un restaurant s-au schimbat treptat datorita inovatiilor si creativitatii bucatarilor moderni, care se bazeaza pe echipamente profesionale.

Echipamentele moderne, utilaje HoReCa, capabile sa controleze usor caldura, precum si instrumentele electrice de taiat, mixerele si alte echipamente de prelucrare au simplificat foarte mult procesul de a gati. Cercetarea si tehnologia continua sa produca instrumente sofisticate pentru bucatarie, cum ar fi „braising pan” – o masina folosita pentru a gati diferite tipuri de carne, peste, fripturi, tocanite etc. sau aparatele Sous Vide care sunt tot mai populare in marile bucatarii.

Astfel de echipamente moderne au facut ca institutii de servicii alimentare sa isi schimbe metodele de productie. Cu echipamente sofisticate de racire, congelare si incalzire, preparatele sunt realizate mai rapid si in cantitati mari. Unele institutii de alimentatie publica pregatesc mancarea in cantitati mari, pe care apoi o ambaleaza pentru a o distribui clientilor la domiciliu. Pentru astfel de servicii de catering este nevoie de echipamente HoReCa pentru stocarea si transportul alimentelor (marmite, containere cu capac etans, termobox-uri etc), echipamente pentru servire (cafing dish, dozator bauturi calde , dispenser sosuri , tavi servire) etc.

De asemenea, metodele moderne de refrigerare si transportul rapid au provocat schimbari revolutionare in bucatariile din marile restaurante. Alimente proaspete de toate felurile au devenit disponibile pe tot parcursul anului. Delicatesele exotice pot fi acum expediate de oriunde din lume si ajung in stare excelenta.

Dezvoltarea tehnicilor de conservare, refrigerarea si inghetarea, conservarea si ambalarea in vid, au dus la cresterea disponibilitatii majoritatii alimentelor si au facut ca unele alimente, care pana acum erau rare si scumpe, sa fie accesibile.

Unii bucatari profesionisti se tem chiar ca noile echipamente profesionale vor elimina nevoia de bucatari calificati. Cu toate acestea, chiar si cele mai performante echipamente din bucatarie necesita in continuare anumite cunostinte culinare pentru a gestiona in mod corespunzator preparatele. In general, bucatarii profesionisti s-au adaptat la noile tehnologii, fiind incantati ca pot realiza preparate speciale cu mai putin efort si mult mai repede.

Parteneri