Se poate folosi un aparat de aer condiționat pentru încălzirea locuinței?

poza ampress.ro superklima 1

Multă lume a comandat în această vară aparate de aer condiționat 12000 btu și bine a făcut, deoarece în acest fel confortul termic în locuințele a tot mai multor români s-a îmbunătățit substanțial.

Unii dintre ei se întreabă acum, în prag de iarnă, dacă aceste echipamente, destinate în principal răcoririi pe caniculă, nu ar putea ca să fie folosite și pentru a asigura un număr sporit de grade în casă în lunile ce urmează.

Este firesc să se întâmple așa, deoarece gazul metan, precum și combustibilul solid, devin tot mai scumpe. Ce-i drept, nici curentul electric nu este nici el o variantă accesibilă tuturor românilor, mai ales acelora mai extrem de săraci, dar pentru aceia cu venituri medii încălzirea cu ajutorul aparatului de aer condiționat s-ar putea să fie o variantă care să le facă cu ochiul.

Avantajele încălzirii cu aer condiționat

Multe modele de aparate de aer condiționat moderne sunt astfel proiectate încât permit creșterea rapidă a gradelor din casă.

În plus, se poate gestiona mai ușor încălzirea fiecărei camere, prioritar în situația în care proprietarul și-a montat câte un asemenea climatizator în fiecare odaie. Unele modele au senzori de prezență, așa încât, dacă nu există nimeni în incintele unde sunt instalate, echipamentele trec în mod automat pe modul economic.

Spre deosebire de încălzirea clasică în care se folosește în special combustibil solid pentru sobe și centralele termice, creșterea gradelor din locuință pe timp friguros se face absolut igienic. Nu doar că nu se face murdărie în casă, precum se petrece de regulă în locurile unde se află echipamentele de încălzire cu lemne, cărbune sau alte tipuri de materiale solide, dar se și simplifică tot procesul: fiind nevoie doar de pornire a aparatului de aer condiționat.

Dezavantajele încălzirii cu aparatul de aer condiționat

Un climatizator electric nu poate încălzi eficient spațiile anexe: băi, bucătării, cămări, limitându-se doar la camera unde este montat. Nu este profitabil ca să se instaleze un aparat de aer condiționat în baie, spre exemplu, deoarece amortizarea investiției s-ar putea realiza într-un timp extrem de îndelungat.

Prin forța lucrurilor, atunci când se utilizează un climatizator pentru a încălzi un spațiu rezidențial, aerul din incinta în cauză devine mai uscat, ceea ce poate genera disconfort pentru acele persoane ce suferă de boli respiratorii.

Zgomotul unității exterioare poate să devină deranjant pentru cei din casă pe perioada dezghețării aparatului.

Spre deosebire de centrala electrică, un echipament de producere a aerului condiționat se rezumă doar la a încălzi aerul din încăpere, nu poate furniza concomitent și apă caldă menajeră. Deci factura de curent se va plăti doar pentru confortul termic asigurat de climatizator.

Per total, atunci când vorbim de temperaturi pozitive, aparatele pot să fie utilizate cu încredere, dar la temperaturi care scad mult sub zero grade Celsius, există doar câteva modele de echipamente de aer condiționat (scumpe) care pot ca să funcționeze cu un randament bun.

Și pentru că vorbim de eficiență în exploatare, aceasta nu poate să fie una pe măsura așteptărilor decât dacă unitatea exterioară este amplasată de regulă spre sud, într-un loc cât mai ferit de vânturile reci, de viscolele puternice.

În plus, respectiva unitatea exterioară a climatizatorului se oprește pentru dezghețare cu atât mai des cu cât mai puține grade sunt în afara locuinței, iar în acea perioadă (în care se efectuează degivrarea), energia electrică se utilizează de echipament pentru eliminarea gheții , nu pentru încălzirea locuinței.

Mai mult decât atât, cei din casă pot ca să fie deranjați de zgomotele determinate de activitatea de degivrare, fapt ce se poate manifesta inclusiv prin diverse pocnituri, cu atât mai deranjante cu cât ele se petrec prioritar pe timpul nopții, când gerul e mai mare.

În concluzie, un aparat de aer condiționat pentru răcorire pe caniculă este un must have, dar ca mijloc de încălzire a locuinței în anotimpul hibernal e mai rentabil financiar a se utiliza doar uneori, în completarea altor sisteme de creștere a confortului termic (centrale termice, sobe, calorifere electrice etc.).

Parteneri