CCR a decis: Modificările aduse Codurilor penale, neconstituționale

După nu mai puțin de șapte amânări, CCR a decis că modificările aduse de PSD și ALDE Codurilor penale sunt neconstituționale.

„Cu majoritate de voturi, cei 9 judecători ai Curții au decis că ambele sesizări formulate atât de partidele din opoziție, cât și de președintele Klaus Iohannis au fundamentare constituțională, deci modificările aduse de către Parlament, de către actuala majoritate parlamentară celor două Coduri – Codul penal și Codul de procedură penală – sunt în ansamblu neconstituționale”, notează stiri.tvr.ro.

Judecătorii au admis astfel sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis. Pe lista articolelor contestate se numără diminuarea termenelor de prescripţie a pedepselor și abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

Distribuie prietenilor

CCR a anulat, practic, în totalitate controversatul proiect de lege adoptat pe repede înainte în parlament și contestat de președintele Iohannis, de opoziție și de asociațiile de magistrați. Multe dintre prevederi s-au aflat în dezbatere în ultimele zile, în contextul tragediei de la Caracal. Inițiatorii legii au fost acuzați că au scăzut nejustificat pedepsele și au limitat mijloacele de investigare și probare a infracțiunilor.

În urma deciziei de luni și după publicarea motivării, legile care modificau Codurile penale se vor întoarce în Parlament.