• Home
  • Știri
  • Ce ar fi provocat tragedia din Atlantic. Ultimele clipe ale pasagerilor din submersibilul Titan

Ce ar fi provocat tragedia din Atlantic. Ultimele clipe ale pasagerilor din submersibilul Titan

ocean gate

”Membrii echipajului Titan nu mai sunt. Deplângem dispariția lor!” – este mesajul transmis joi seară de compania care a organizat expediția în care cei 5 pasageri ai submersibilului urmau să ajungă la 3.800 de metri adâncime, în apele Atlanticului, potrivit stirileprotv.ro.

Anunțul a venit la scurtă vreme după ce Garda de Coastă americană a transmis că au fost descoperite mai multe resturi în zona de căutare.

John Mauger, amiral al Gărzii de Coastă din SUA: „În această dimineață, un ROV – vehicul controlat de la distanță de la bordul navei Horizon Arctic a descoperit un con din partea din spate a submersibiliului Titan, la circa 500 de metri de prora Titaniclui, pe fundul apei. ROV-ul a găsit apoi și alte resturi. După consultarea cu experți ai grupului de căutare am constatat că resturile au legătură cu pierderea catastrofală a camerei de presiune. După ce am ajuns la această concluzie, am anunțat imediat familiile (pasagerilor). În numele Gărzii de Coasta a Statelor Unite și a întregului echipaj de căutare, transmit sincere condoleanțe familiilor.”

Șapte nave și mai multe vehicule subacvatice comandate de la distanță au scotocit, într-o cursă contracronometru, o suprafață imensă de ocean – aproape 26.000 de kilometri pătrați.

A fost lansat și un robot care poate să transmită imagini și informații de la 3.800 de metri adâncime – acolo unde se află epava pachebotului Titanic.

Robotul subacvatic, care aparține companiei OceanGate, a detectat mai multe resturi, printre care cadrul de acostare şi partea din spate a submersibilului Titan.

Fragmentele au fost descoprite la aproximativ 480 de metri de prova Titanicului, anunţă Paza de Coastă americană. Autorităţile au putut „să reconstituie în întregime coca Titan”, cu ajutorul descoperirii a cinci elemente care au aparţinut submersibilului.

Submersibilul Titan, dat dispărut în apropierea de epava Titanicului, ar fi făcut „implozie”, potrivit primelor elemente ale autorităţăilor americane.

„Ar fi putut să aibă loc o explozie în coloana de apă a submarinului”, estimează Paza de Coastă americană.

Zgomotele auzite sub apă nu aveau legătură cu submersibilul, a mai confirmat Paza de Coastă americană.

La bordul vehiculului submarin erau miliardarul și aventurierul britanic Hamish Harding, omul de afaceri britanico-pakistanez Shahzada Dawood și fiul său Suleman; și Paul-Henry Nargeolet, un fost scafandru din Marina Franceză, care a mai explorat epava Titanicului în trecut. La bord se afla, de asemenea și Stockton Rush, fondatorul și directorul general al OceanGate, compania care organizează voiaje anuale spre epava Titanicului.

Nu se știe deocamdată dacă trupurile lor vor putea fi recuperate.

Presa a descoperit că soția lui Stockton Rush, Wendy – care este director de comunicare al companiei – este, de aemenea, și … stră-stră-nepoata Idei și a lui Isidor Straus – doi dintre cei mai bogați pasageri care se aflau pe Titanic, când faimosul pachebot s-a scufundat în 1912. Ambii au pierit îmbrățișați în cabina lor, când vaporul s-a scufundat complet.

Parteneri