AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

Un ceas de aur găsit împreună cu corpul celui mai bogat pasager al vasului Titanic a fost vândut sâmbătă la licitaţie cu 1,175 milioane de lire sterline (1,37 milioane de euro), un record pentru un obiect legat de celebra navă, potrivit casei de licitaţii, scrie AFP, citată de Agerpres,potrivit digi24.ro.

Această sumă, plătită de un cumpărător american, a spulberat estimarea de 100.000 până la 150.000 de lire sterline (116.000 până la 175.000 de euro) publicată înainte de vânzare. Depăşeşte recordul anterior pentru licitaţia unui artefact de pe Titanic, de 1,1 milioane de lire sterline, atins în 2013 de o vioară, potrivit casei de licitaţii. Cutia viorii a fost vândută sâmbătă cu 360.000 de lire sterline (420.000 de euro) în cursul aceleiaşi licitaţii a ceasului.ceas b

Ceasul, gravat cu iniţialele JJA, i-a aparţinut omului de afaceri american John Jacob Astor, care a murit la vârsta de 47 de ani în naufragiul Titanicului, în primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912.

Considerat unul dintre cei mai bogaţi bărbaţi din lume la acea vreme, cu o avere de 87 de milioane de dolari, care în prezent ar reprezenta câteva miliarde de dolari, el s-a scufundat cu nava după ce şi-a văzut noua soţie, Madeleine, urcată la bordul unei bărci de salvare.

El a fost descris în ultimele sale momente fumând o ţigară în compania unui alt pasager, scriitorul american Jacques Futrelle, ambii fiind printre cei 1.500 de morţi de pe Titanic. Corpul său a fost găsit pe 22 aprilie 1912, împreună cu ceasul de buzunar din aur de 14 karate.

„Ceasul a fost complet restaurat după ce a fost returnat familiei lui John Jacob Astor şi purtat de fiul său, devenind astfel o piesă unică din istoria Titanicului şi una dintre cele mai importante piese din istoria orologeriei legate de cea mai cunoscută navă din lume”, a subliniat casa de licitaţii.

 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!