AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ce au mâncat Iisus şi apostolii săi la Cina cea de taină

 

Un studiu desfăşurat acum câţiva ani în Palestina a scos la iveală alte indicii despre alimentele şi mâncărurile consumate la ultima masă a lui Iisus. Studiul, efectuat de doi arheologi italieni, s-a bazat pe versete biblice, scrieri vechi evreieşti, lucrări antice romane şi cercetări arheologice pentru a investiga obiceiurile alimentare din Ierusalim la începutul secolului I d.Hr.

Mâncarea nu a fost servită la o masă dreptunghiulară, aşa cum vedem în pictura lui Da Vinci sau în alte picturi. Iisus şi apostolii săi au stat aşezaţi pe perne, pe podea, aşa cum făceau romanii la acea vreme.

Potrivit Bibliei, împărtăşania îşi are originea în Cina cea de Taină, deci pe masă s-au aflat, cu siguranţă, pâine şi vin. Textul biblic precizează: „Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine şi, după ce a binecuvântat, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor, zicând: «Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu». Apoi a luat un pahar şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: »Beţi toţi din el, căci acesta este sângele Meu»“.

O tocană de fasole (ciolent), miel, măsline, ierburi amare, garum (un sos fermentat de peşte, folosit ca şi condiment de către romani), pâine nedospită, curmale şi vin aromat au fost probabil la meniu la Cina cea de taină, spun cercetările recente despre bucătăria palestiniană din vremea lui Iisus.

Mai mult pe clickpentrufemei.ro

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!