Ce este retracția gingivală? Cauze, tratament și prevenție.

boalaparodontala

Reatracția gingivală este o problemă serioasă de sănătate dentară. Gingiile se retrag de pe dinte, expunându-i rădăcinile. Această patologie poate duce la carii dentare, infecții și chiar la pierderea dinților. Pentru a înțelege ce este retracția gingiei, este necesar să înțelegem caracteristicile structurale ale țesutului gingival, funcțiile sale, cauzele acestei patologii și simptomele însoțitoare.

Funcțiile gingiei

O gingie sănătoasă are un țesut dens care este saturat cu vase de sânge. Acestea sunt situate sub gingie, care are o culoare roz mai pală în comparație cu nuanța intensă a mucoasei bucale.

Fibrele de colagen conținute mențin integritatea țesutului gingival și asigură un atașament perfect la suprafața dintelui.

Principalele funcții ale gingiilor includ protejarea rădăcinilor dentare de bacterii și viruși, precum și alimentarea țesuturilor profunde ale dintelui cu substanțe nutritive.

Cauzele retracției gingivale

Volumul țesutului gingival poate scădea din cauza igienei orale precare și a bolii parodontale. Uzura fizică a gingiilor și inflamația acestora sunt principalele cauze ale retracției.

Chiar și cu o igienă orală adecvată, prolapsul țesutului gingival se poate dezvolta datorită unei predispoziții ereditare (grosimea scăzută a gingiei și pozitia anormală a dinților).

Retracția este adesea cauzată de traumatisme ale marginii gingivale atunci când pacientul se periază prea puternic și când utilizează o periuță de dinți cu peri rigizi.

Piercing-ul buzelor și limbii, traumatismul și deplasarea dinților, precum și deteriorarea țesutului gingival pot duce la retracție gingivală.

O cauză comună a retracției este boala asociată cu acumularea plăcii bacteriene pe dinți: gingivita și parodontita (sau parodontoza).

Inflamația gingiilor (gingivita) poate duce la apariția parodontozei. Parodontoza este un proces inflamator care afectează și țesuturile înconjuratoare rădăcinilor dentare care susțin dinții pe arcadă. În timp, boala parodontală duce adesea la pierderea dinților.

Factorii de risc pentru retracția gingiilor includ și modificări ale țesuturilor legate de vârstă la persoanele de peste 65 de ani, fumatul, genetica și diverse boli, precum diabetul.

Simptome

Retracția gingivală poate duce la respirație urât mirositoare și sângerarea gingiilor. În primele etape, recesiunea nu este un motiv de îngrijorare. 

Mai târziu, poate apărea o sensibilitate crescută a dinților atunci când se consumă alimente calde sau reci.

Cum putem preveni retracția gingiilor?

Unele dintre cauzele retracției gingivale pot fi prevenite prin urmarea unor măsuri simple:

  • folosiți o tehnică corectă pentru spălarea dinților, cu o perie cu peri potriviți;
  • vizitați medicul dentist în mod regulat pentru detectarea timpurie a bolii și pentru igienizări orale profesionale.
  • este important să scăpați la timp de placa dentară și de tartru pentru a exclude apariția bolilor parodontale.

Cum se vindecă retracția gingiilor?

Cel mai eficient este tratamentul inițiat în stadiile incipiente ale bolii. Stomatologia modernă oferă mai multe tratamente pentru retracția gingivală:

  • utilizarea agenților de desensibilizare (geluri) pentru eliminarea simptomelor dureroase și reducerea sensibilității radiculare;
  • restaurarea cu obturații a cavităților ce apar pe suprafața rădăcinilor;
  • acoperirea dinților afectați cu coroane sau punți de porțelan ce pot avea la bază porțelan de culoare roz ce imită aspectul gingiei pierdute și umple spațiul interdentar;
  • transplant de țesut dintr-o altă zonă a gurii pentru a înlocui volumul pierdut de țesut gingival;
  • tehnici ortodontice pentru restabilirea poziției normale a dinților și a marginii gingivale.

Medicii de la clinica stomatologică Omnia Dental folosesc tehnologii inovatoare pentru a preveni și trata cauzele și efectele retracției gingivale. Contactând clinica noastră, puteți solicita o programare în urma căreia veți primi un plan de tratament complet și complex. Identificarea și tratarea în timp util a acestei patologii într-un stadiu incipient va opri procesul de expunere periculoasă a rădăcinilor dentare și va păstra dinții sănătoși.

Parteneri