Ce inseamna salariu net, brut si care sunt diferentele

calculator salariu net 1

Ce inseamna salariu net, brut si care sunt diferentele

Orice angajat sau viitor angajat trebuie sa fie la curent cu toate informatiile in ceea ce priveste salariul sau. Toate aceste informatii sunt importante pentru a stii cum sa negociezi un salariu, cum sa ceri o marire, dar si sa fii la curent cu evolutia salariilor din ultima perioada.

Foarte multe persoane, in special cele nou-intrate pe piata muncii, au nelamuriri asupra diferentelor care apar intre salariul brut si salariul net.

Ce inseamna salariu?

Salariul este suma pe care orice angajat o primeste de la angajator in urma prestarii unor servicii in baza unui contract de munca individual.

Exista doua tipuri de salarii: salariu brut si salariu net. De asemenea, venitul salarial reprezinta partea fixa a castigului, iar in functie de aceasta mai pot fi adaugate si alte sporuri, indemnizatii sau bonusuri. Indiferent de domeniul in care lucrezi, orice angajator este obligat sa ofere un salariu lunar, pentru care se impun anumite taxe catre stat. Salariul se plateste o data pe luna sau in mai multe transe, la datele stabilite in contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau regulamentul intern.

Ce este salariul brut?

Salariul brut este suma de bani inregistrat in contractul de munca, care include si taxele care trebuie platite catre stat (cas individual, somaj, asigurari de sanatate, deducere personala de baza, deduceri suplimentare, impozit pe salariu, etc).

Ce este salariul net?

Salariul net reprezinta suma de bani pe care un angajat o primeste dupa ce au fost scazute toate contributiile sociale si impozitele catre statul roman.

Confidentialitatea salariului

Potrivit legii, salariul brut, cat si salariul net obtinute de catre un angajat sunt confidentiale, de aceea angajatorul nu are niciun drept sa divulge altor persoane informatii despre acesta. Orice companie trebuie sa pastreze condifidentialitatea in privinta datelor salariale ale angajatilor sai, arata datele din Codul Muncii.

Aceasta confidentialitate este foarte importanta in cadrul companiilor pentru a pastra un echilibru in organizatie si pentru a evita eventualele tensiuni intre angajati, precum si demotivarea acestora.

Obligatia se adreseaza doar angajatorului, insa de multe ori aceasta este transferata si in cazul angajatilor.

Ce obligatii au angajatorii in privinta salariilor

  • Orice angajator nu poate negocia salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut pe tara.
  • Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe economie.
  • In cazul in care anjatatorul intarzie plata salariului nejusticat, angajatul poate cere daune pentru repararea prejudiciului produs.

Conform Codului muncii se interzice la stabilirea salariului orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Parteneri