Ce interdicții trebuie respectate de Sfinții Dimitrie, sărbătoriți în octombrie
Sfinții Dimitrie cel Nou și Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sunt pomeniți în calendarul ortodox în luna octombrie, pe 26 și 27, iar sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, fiind însoțită de tradiții și superstiții din folclorul românesc.
De Sfinții Dimitrie, credincioșii sunt încurajați să se roage mai mult și să se gândească la Dumnezeu, aceste zile fiind considerate prilej de apropiere de cele sfinte. Pe 26 și 27 octombrie există însă și câteva interdicții importante pentru cei care vor să respecte tradiția:
- Nu se spală rufe, nu se coase, nu se tricotează și nu se calcă.
- Este interzisă munca agricolă, inclusiv măturatul curții sau alte treburi casnice.
- Nu se organizează nunți sau botezuri, fiind zile de sărbătoare mare.
- Se recomandă păstrarea armoniei și evitarea certurilor.
- Conform tradiției, nu se consumă alimente sau băuturi înainte de Sfânta Liturghie.
- Nu se dă nimic cu împrumut, pentru a evita legarea de farmece.
Aceste reguli sunt în mare parte parte din tradiția populară și nu sunt impuse oficial de Biserică, dar respectarea lor este considerată un mod de cinstire a Sfinților Dimitrie.
Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou în 2024
În fiecare an, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, aduce un pelerinaj de amploare organizat de Patriarhia Română. Anul acesta, pelerinii se pot închina la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și la alte relicve sfinte, printre care moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr din Cipru, Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfinților Împărați Constantin și Elena și Sfântului Ierarh Nectarie.
Pelerinajul se desfășoară între 20 și 28 octombrie 2024, zi și noapte, iar moaștele vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală la finalul evenimentului.