• Home
  • Spiritualitate
  • Ce simbolizează clopotele din biserici și care este adevărata lor menire

Ce simbolizează clopotele din biserici și care este adevărata lor menire

clopote 1

Sărbătorile creștine mari de la sfârșitul anului ne dau prilejul să ascultăm mai des clopotele din biserici. Cântecul lor prelung nu marchează doar începutul slujbelor. Iată ce semnificație au aceste obiecte fără de care nu există nicio biserică ortodoxă.

Clopotele din biserici și temple sunt vechi de când lumea, iar cultul creștin le-a preluat din China. Încă din Epoza Bronzului, în fiecare localitate din China se ridica un turn în care se atârna un clopot să vestească ora exactă și să anunțe populația când se apropia o primejdie de moarte.

Chinezii, zguduiți dintotdeauna de cutremure puternice, au inventat inclusiv un mecanism ingenios care prezicea cutremurele și în care era inclus un clopot.
Ulterior, cultul creștin a preluat acest obiect simbol și i-a conferit noi semnificații și valențe.

Clopotele din biserici întăresc credința în ritualul creștin
Încă din Vechiul Testament sunt descrise câteva obiecte religioase pe care vechii iudei le foloseau în temple și pe care ulterior le-au moștenit creștinii.
Clopoței de mici dimensiuni, de obicei realizați din aur, erau cusuți de roba arhiereilor. Când intrau în templu să se roage, clopoțeii aveau rolul de a le aduce aminte cum se păstrează întregul ritual și toate îndatoririle pe care le aveau în lăcașul sfânt.
Mai târziu, clopotele din biserici aveau să ne aducă și nouă aminte să ne rugăm, să ne îndreptăm spre biserică și să nu uităm care este îndatorirea unui bun creștin. Chiar și cei care nu merg la biserică, atunci când aud clopotele trebuie să se oprească o vreme din munca lor și să se roage, pentru că începe slujba.

Continuarea pe libertateapentrufemei.ro

Parteneri