Ce sunt portofelele Bitcoin

Daca v-ati hotarat sa cumparati un Bitcoin, este posibil sa ajungeti sa va intrebati cum sa pastrati moneda digitala. Cam in acelasi fel in care va pastrati banii obisnuiti in portofel. Raspunsul concret are nevoie totusi de cateva explicatii.

Monezile dvs Bitcoin sunt stocate intr-un portofel, „Bitcoin wallet”. Pentru a accesa o adresa Bitcoin ai nevoie de o cheie privata. O cheie privata este o bucata secreta de date ce dovedeste faptul ca ai dreptul sa chelui bitcoini dintr-un anume portofel printr-o semnatura criptografica. Cheia (sau cheile) tale private sunt stocate in calculatorul tau daca folosesti un portofel software; sunt stocate in servere la distanta daca folosesti un portofel web. Cheile private nu trebuie niciodata dezvaluite pentru ca permit cheltuirea bitcoinilor din respectivul portofel Bitcoin.

In general, portofelele va ofera acces la adresa publica Bitcoin si va permit sa semnati tranzactiile, dar ele difera in functie de modul in care alegeti sa le accesati. Factorii care trebuie luati in considerare atunci cand alegeti cel mai bun portofel Bitcoin pentru dvs. includ securitatea, anonimatul si controlul.

Distribuie prietenilor

Odata ce ai un portofel Bitcoin poti cumpara Bitcoin cu cardul.

Portofelele pentru desktop permit utilizatorilor sa creeze o adresa pentru trimiterea si primirea Bitcoin si sa ofere un spatiu pentru stocarea cheii private. Acest lucru se poate face prin descarcarea de software pe un calculator individual.

Portofelele mobile, accesate prin aplicatii, permit utilizatorilor sa efectueze tranzactii in miscare. In timp ce clientii „full Bitcoin” descarca intregul blockchain Bitcoin, portofelele mobile sunt proiectate sa utilizeze doar o mica parte a blocului si sa se bazeze pe alte noduri din acea retea pentru a accesa informatiile ramase necesare.

Portofelele de custodie, care stocheaza chei Bitcoin pe Internet prin intermediul unui site web terta parte, permit de asemenea utilizatorilor sa acceseze propriile monede Bitcoin de aproape oriunde. Exista totusi un potential pericol asociat cu incredintarea acestor informatii altcuiva.

Portofelele de hartie ofera utilizatorilor o adresa Bitcoin si doua coduri QR, unul care leaga acea adresa si altul care ofera cheia privata necesara pentru transferul Bitcoin stocate pe acesta. Ideea este ca acest lucru elimina stocarea digitala a cheii si, prin urmare, potentialul unui atac cibernetic.

Exista, de asemenea, portofele care stocheaza chei private pe dispozitivele fizice, cum ar fi stick-urile USB, hard disk-urile externe si portofelele hardware.

In cele din urma, alegerea portofelului Bitcoin se va rezuma la preferintele fiecarui utilizator. Orice decizie va fi cruciala pentru experienta fiecarui detinator de Bitcoin cu moneda digitala.