Ce trebuie sa faci dupa moartea cuiva drag?
Dar pentru a putea avea suficient ragaz pentru toate aceste lucruri colaborarea cu o agentie de pompe funebre este absolut necesara. Daca poti, este bine sa nu lasi pe ultima suta de metri gestionarea tuturor sarcinilor administrative si datoriilor legale pe care le ai fata de cel decedat si sa te interesezi din timp pentru a gasi specialistii la care sa apelezi direct la vremea potrivita. Acestia te pot ajuta si iti pot oferi sfaturile de care ai nevoie pentru a trece mai usor peste acest neplacut eveniment, indeplinind protocolul pas cu pas.
Care sunt pasii ulteriori decesului unei persoane apropiate?
#1 Pronuntarea decesului
Imediat dupa decesul unei persoane dragi trebuie anuntata firma de pompe funebre ai carei specialisti vor veni insotiti de un medic ce va constata decesul si se va ocupa de imbalsamare, spalat, imbracat si toaletat decedatul. Pe de alta parte, in cazul in care decesul are loc intr-un mod total neprevazut si nu este vorba de o persoana in varsta, martorii sau apropiatii celui decedat au obligatia de a suna la serviciul de salvare care va ridica trupul, il va duce intr-o camera de garda pentru a declara decesul si abia apoi il va preda agentiei de pompe funebre cu care rudele se hotarasc sa colaboreze.
#2 Informarea celor apropiati
Niciodata nu este usor sa fii tu cel care da vesti negative, mai ales daca este vorba de moartea cuiva drag, dar si acesta este un pas important pe care trebuie sa-l indeplinesti inainte de a-ti conduce ruda sau prietenul pe ultimul drum. Familia si alte persoane care au insesemnat mult pentru cel decedat au dreptul de a cunoaste adevarul despre acesta si de asemenea, de a participa la slujba de inmormantare.
#3 Pregatirile pentru inmormantare
Daca te-ai hotarat sa colaborezi cu o firma de pompe funebre care ofera servicii funerare complete atunci o buna parte din responsabilitatile tale fata de cel decedat vor fi preluate de aceasta. Pe langa tot ce inseamna pregatiri pentru inmormantare, specialistii se vor ocupa si de eliberarea certificatului de deces care iti va fi apoi necesar in rezolvarea problemelor de ordin financiar ale decedatului sau pentru mostenirea bunurilor lui daca este cazul.
#4 Autentificarea testamentului
Daca exista un testament lasat de cel decedat mostenitorilor sai inainte de moarte, acesta trebuie prezentat unui notar public care va stabili validitatea lui. Pe de alta parte, in cazul in care decedatul nu s-a ingrijit in timpul vietii de intocmirea unui astfel de document, in Romania, legal, bunurile mobile si imobile ale decedatului se mostenesc de catre rudele de gradul I desemnate de curtile de judecata.
#5 Transferul banilor si a bunurilor mostenite
Chiar daca nu mai este in viata, exista posibilitatea ca decedatul sa datoreze inca impozit pe ultimele venituri realizate inainte de moarte. De asemenea, in cazul in care decedatul are credite la banca si nu detine o asigurare de viata care sa acopere si situatia in care a survenit decesul, mostenitorii pot fi obligati sa preia plata creditului sau sa accepte mostenirea sub beneficiul invetarului. Toate aceste situatii trebuie verificate si rezolvate pentru evitarea problemelor ulterioare.
#6 Curatenia apartamentului si debarasa lucrurilor nefolositoare
Dintre toti pasii de pana acum, ultimul ar putea fi considerat cel mai greu de dus la bun sfarsit de catre rudele si prietenii unei persoane decedate. Din punct de vedere sentimental, este foarte dificil sa speli cana de cafea a cuiva care nu mai este, sa-i sortezi hainele si bunurile si sa te debarasezi de ele, iar apoi sa faci o curatenie generala stergand orice urma a prezentei sale. Chiar si dupa cateva luni bune de la inmormantare, curatenia in casa unui mort nu este un proces pentru cei slabi de inima si daca simti ca incarcatura emotionala este prea puternica, atunci este recomandat sa rogi pe cineva sa te ajute sau sa colaborezi si in aceasta etapa cu specialisti.