
Ce trebuie să știi despre centrala pe peleți înainte de a o achiziționa?
Ai o multitudine de variante prin care îți poți încălzi casa, începând de la sisteme recuperatoare de căldură, pompe inteligente sau noile tehnologii, adică panourile radiante. Desigur, cea mai utilizată variantă rămâne tot gazul, pentru un moment.
Dar ce te faci atunci când nu ai acces la rețeaua de gaze, iar costurile pentru pompe serioase de căldură au prețuri spectaculoase?
Există o variantă foarte favorabilă, din mai multe motive, cea a centralelor termice pe pereți.
Ce este o centrală pe peleți și cum funcționează?
Centralele pe peleți sunt variantele înlocuitoare a celor pe lemn. Peleții sunt materiale reziduale provenite în urma procesării lemnului, după uscarea și presarea sa.
Spre deosebire de combustibilii cu care ești deja obișnuit (curentul, gazul, uleiul sau cărbunele) peleții au o putere calorică mai mare și față de lemn.
Folosirea lor este foarte avantajoasă din mai multe puncte de vedere:
- prețurile reduse de transport;
- utilizare automatizată.
Centrala peleti este formată dintr-un cazan din oțel, ce are capacitatea de a produce apă menajeră caldă și căldură. Datorită automatizării cazanului, acesta se poate aprinde și opri de unul singur, fără să mai fie nevoie de ardere.
Este foarte simplu de utilizat, iar funcțiile au capacitatea de a fi gestionate electronic prin intermediul unui panou de comandă și a display-ului LCD.
Aceste centrale sunt produse ecologice, rezistente și durabile, pe care le poți găsi fie în magazinele fizice, fie în cele online. În funcție de modelul pentru care optezi, există cazane ce pot fi alimentate inclusiv pentru o săptămână.
Peleții sunt mult mai ușor de depozitat în comparație cu buștenii de lemn și nu necesită obligatoriu o cameră tehnică separată. Mai mult decât atât, îi poți găsi în orice perioadă din an. Randamentul de ardere și de transfer a căldurii unei centrale pe peleți este de peste 90%.
Scurt ghid centrală pe peleți – cum alegi modelul potrivit nevoilor personale?
La fel ca și orice altă centrală, există câteva criterii de selecție pentru a face o alegere bună. Într-un ghid centrala pe peleti oferit de Dolinex.ro vei afla toate detaliile importante despre acest sistem de încălzire.
Tipul de centrală
Contrar așteptărilor, centrala pe peleți se divide și ea în mai multe modele:
- convențională sau condensare;
- murală sau pentru pardoseală;
- cu tiraj forțat sau cu tiraj natural.
Puterea
Pentru ca o centrală, ori de care ar fi ea, să facă față nevoilor casei tale, acestea trebuie să aibă o putere suficient de mare. Așadar, pentru a afla valorile sale, vei avea nevoie de:
- dimensiunile locuinței;
- gradul de izolare;
- sistemul de încălzire;
- particularitățile zonei geografice unde te afli.
Camera tehnică
O centrală eficientă are nevoie de o cameră tehnică unde vor fi depozitați inclusiv peleții. Însă, în cazul în care nu dispui de spațiu suficient, poți să optezi pentru o centrală cu elemente hidraulice.
Un astfel de model poate fi instalat inclusiv pe hol sau într-o debara pe care nu prea o folosești. Există și varianta care se montează la exterior. Aceasta are o capacitate impresionantă.
Arzătorul
Cazanul pe peleți poate avea diferite tipuri de arzătoare. Principalul criteriu care le deosebește unele de altele este existența unui sistem de autocurățare.
În funcție de cât de calitativi sunt peleții, va rămâne o cantitate mai mică sau mai mare pe arzător. Acumularea cenușii poate duce spre stingerea incontrolabilă a focului.
Pentru arzătoarele fără această opțiune, vei fi nevoit să cureți tu cazanul o dată la maxim 48 de ore. În caz contrar, vei avea doar probleme.
Acestea fiind spuse, cazanele pe peleți sunt sisteme de încălzire adaptate nevoilor moderne. Se aplică inclusiv pentru responsabilitatea pe care o avem față de natură.
Peleții sunt realizați din reziduurile lemnului după prelucrare. Așadar, nu vor sufoca nici un pește și nici nu vor distruge vreo pădure, ci îți vor încălzi casa într-un mod eficient și sigur.