AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ce trebuie sa stii despre energia regenerabila?

Energia regenerabila este unul dintre subiectele care ajunge din ce in ce mai des pe buzele oamenilor. Cu totii stim cat de periculoasa este energia obtinuta prin ardere, insa niciunul dintre noi nu ar renunta la automobile, la caldura din case sau la alte elemente de confort obtinute cu ajutorul energiei.

Tocmai de aceea, cea mai buna solutie este energia regenerabila.

Din fericire, exista numeroase energii regenerabile care se dovedesc din ce in ce mai eficiente si incep sa patrunda in numeroase industrii si chiar in activitatile casnice.

Ce este, de fapt, energia regenerabila?

Este energia obtinuta din surse naturale ce se pot reinnoi in mod natural. Pe langa faptul ca este o energie aproape inepuizabila are si alte avantaje considerabile:

  • are un impact minim asupra mediului inconjurator;
  • este, ieftin de obtinut;
  • nu lasa in urma deseuri care se pot transforma in adevarate dezastre ecologice;
  • nu contribuie la incalzirea globala;

Care sunt principalele surse de energie regenerabila?

  1. Energia solara. Este un tip de energie regenerabila usor de obtinut, chiar si in regim casnic. Aceasta este obtinuta prin captarea energiei solare si poate fi folosita pentrru incalzire, ca sursa de lumina si chiar pentru incarcarea bateriilor dispozitivelor electronice. Energia solara poate fi captata cu ajutorul unor panouri solare, iar marele avantaj al acestora este faptul ca pot avea dimensiuni foarte variate.
  2. Energia eoliana. Este o energie obtinuta din miscarea vantului. Prin instalarea unor turbine in zone cu vant se poate obtine o cantitate generoasa de energie. Din pacate, energia eoliana nu poate fi obtinuta chiar peste tot pe glob, insa in zonele de inalta atitudine sau in cele situata la nivelul marii poate fi inepuizabilka.
  3. Hidroenergia. Energia apei este folosita inca din cele mai vechi timpuri. Daca stramosii nostri captau energia apei pentru a face mori sau diverse sisteme complexe utile in agricultura, noi putem sa luam forta raurilor si sa o transformam in energie. Hidroenergia este una dintre cele mai vechi tipuri de energie regenerabila si este prezenta peste tot prin lume.
  4. Energia geotermala. Descompunerea radioactiva a minereurilor sau formarea planetei au dus la stocarea unei cantitati considerabile de energie sub scoarta terestra. Energia geotermala a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru medicina alternativa si in ultimii ani a reusit sa atraga din ce in ce mai multa atentie. Este adevarat ca nu este o energie infinita, insa doar in America de Nord exista mai multe resurse de energie geotermala decat exista resurse de carbune in toata lumea.
  5. Energia obtinuta din biomasa. Nu este o energie 100% verde, insa este mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator decat energia obtinuta din petrol sau carbune. Energia din biomasa se obtine prin arderea unor materiale naturale (lemn, rumegus etc).

Desi in Romania energia regenerabila nu este inca foarte raspandita, incet, incet, eolienele sau panourile solare isi fac simtita prezenta pe campurile tarii iar viitorul este, fara doar si poate, unul al surselor regenerabile.

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!