
Ce trebuie să știi despre rubeolă (pojarul german)
Rubeola este o boală contagioasă cauzata de virusul RuV. Rubeola se mai numește „pojarul german” sau „pojărel”, dar trebuie să știi că este declanșată de un alt virus decât cel care declanșează pojarul (rujeola). Gravidele pot transmite boala fătului și pot apărea complicații precum pierderea auzului și a vederii, defecte cardiace și alte afecțiuni grave. Rubeola poate fi prevenită prin vaccinare. În acest articol îți spunem ce trebuie să știi despre această afecțiune: cum se transmite, care sunt simptomele și complicațiile, ce este rubeola congenitală și care sunt riscurile din timpul sarcinii.
Ce este rubeola și cum se transmite?
Rubeola provoacă o erupție cutanată roz sau roșie care începe de obicei pe față, gât și trunchi și se răspândește pe restul corpului. Rubeola și rujeola sunt boli diferite. Amândouă pot provoca erupții cutanate, dar sunt declanșate de virusuri diferite. Oricine poate face rubeolă, dar cea mai gravă formă de rubeolă (sindromul rubeolic congenital) afectează bebelușii născuți de o persoană care a avut rubeolă în timpul sarcinii.
Cum se transmite rubeola?
Virusul rubeolei se răspândește de la persoană la persoană prin picăturile de lichid produse atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. De asemenea, poate fi transmis de la o femeie însărcinată fătului ei prin intermediul placentei. Aceasta este o cale de transmitere extrem de periculoasă, deoarece poate provoca malformații grave la făt, precum surditate, orbire sau probleme cardiace.
Perioada de incubație a rubeolei, adică intervalul de timp de la infectare până la apariția primelor simptome, este în general de 14-21 de zile. Persoanele infectate sunt cel mai contagioase cu aproximativ o săptămână înainte de apariția erupției cutanate până la aproximativ o săptămână după. Este important să se acorde atenție simptomelor și să se evite contactul cu persoanele susceptibile de a fi mai vulnerabile la complicații (femeile însărcinate sau persoanele cu sistem imunitar slăbit). Prevenția este cea mai bună metodă de a evita rubeola și complicațiile sale. Vaccinarea împotriva rubeolei este inclusă în schema obligatorie de vaccinare a copiilor și este foarte eficientă în prevenirea bolii.
Care sunt cauzele rubeolei?
Cauza rubeolei este virusul RuV. Virușii sunt mici cochilii cu un cod genetic în interior (ARN sau ADN). Ei folosesc celulele organismului de la oameni, animale sau plante pentru a se multiplica.
Simptomele rubeolei
Simptomul proeminent al rubeolei este o erupție cutanată care începe de obicei pe față și apoi se întinde pe restul corpului. La copiii mici, erupția cutanată este adesea primul lor simptom. La copiii mai mari și la adulți, erupția cutanată poate apărea la câteva zile după ce încep alte simptome. Până la 50% dintre persoane nu au niciun simptom, dar pot totuși să transmită rubeola altor persoane. Sunt și alte simptome ale rubeolei:
- febră scăzută;
- tuse;
- dureri în gât;
- rinoree;
- dureri de cap;
- ochi roz;
- dureri articulare;
- senzație generală de indispoziție (stare de rău);
- noduli limfatici umflați.
Simptomele sindromului de rubeolă congenitală
Simptomele sindromului de rubeolă congenitală sunt prezente la naștere. Dacă o persoană se îmbolnăvește de rubeolă în timpul sarcinii, bebelușul poate să se nască cu unul sau mai multe simptome de rubeolă congenitală, inclusiv:
- pierderea vederii din cauza unei boli oculare, inclusiv cataractă și glaucom;
- pierderea auzului;
- defecte cardiace;
- diferențe neurologice (cerebrale), inclusiv creier subdezvoltat (microcefalie), inflamație cerebrală și diferențe de învățare și comportamentale;
- boli osoase;
- număr scăzut de sânge (trombocitopenie, anemie hemolitică);
- boală tiroidiană;
- ficat și splină mărite (hepatosplenomegalie);
- diabet de tip 1 (diabet zaharat insulino-dependent).
Diagnosticarea rubeolei
Pentru a diagnostica rubeola, medicul va face pacientului un examen fizic și se va uita la erupția cutanată, dacă aveți una. De asemenea, ar putea recomanda analize de sânge, urină sau mucusul din nas sau gât.
Complicațiile rubeolei: de ce este importantă prevenția
Complicațiile rubeolei pot fi extrem de grave și pot afecta diferite sisteme ale organismului. Printre acestea se numără probleme de auz, anomalii congenitale, anomalii de creștere, probleme de vedere, defecte cardiace și, în cazurile severe, chiar decesul. Potrivit statisticilor, aproximativ 10% din copiii care suferă de rubeolă pot dezvolta surditate permanentă, iar 85% din copiii născuți din mame infectate cu rubeolă în timpul sarcinii pot prezenta anomalii congenitale.
Complicațiile mai puțin frecvente includ:
- artrita;
- trombocite scăzute (trombocitopenie);
- encefalită;
- avort spontan la gravide
Cum să previi rubeola: vaccinarea și alte metode preventive
Cel mai bun mod de a preveni rubeola este vaccinarea. Acesta are o eficiență de aproximativ 97% în prevenirea infecției cu rubeolă. Aceasta înseamnă că din 100 de persoane complet vaccinate, trei sau mai puține vor face rubeolă. Atât copiii, cât și adulții pot fi vaccinați împotriva rubeolei. Femeile care intenționează să rămână însărcinate, ar trebui să se vaccineze sau să se testeze pentru anticorpii împotriva rubeolei cu cel puțin o lună înainte de obținerea sarcinii.
Alte modalități de a te proteja împotriva rubeolei includ:
- spală-te frecvent pe mâini, mai ales dacă ești bolnav.
- nu folosi în comun obiectele personale cu alte persoane.
- acoperă gura și nasul atunci când strănuți sau tușești.
- dacă călătorești, informează-te dacă rubeola sau alte boli infecțioase sunt mai frecvente în zona de destinație.
Nu aveți nevoie de vaccinul împotriva rubeolei dacă:
- ai fost deja vaccinat.
- ai un test de sânge care arată prezența anticorpilor împotriva rubeolei (ești imun la rubeolă).
- ești născut înainte de 1957. Asta pentru că orice persoană născută înainte ca vaccinurile să devină disponibile a avut aproape sigur rubeolă.
Experții recomandă să nu faci vaccinul împotriva rubeolei dacă:
- ești alergic la vaccin;
- ești gravidă;
- ai un sistem imunitar slăbit din cauza HIV/SIDA, cancerului sau altor medicamente;
- ai avut recent o transfuzie de sânge;
- ai tuberculoză;
- ai fost vaccinat în ultimele 4 săptămâni.
Rubeola este adesea o boală ușoară, dar poate fi periculoasă la gravide. Dacă ești însărcinată și faci rubeolă, bebelușul prezintă un risc ridicat de afectare a organelor și alte afecțiuni care pun viața în pericol. Vaccinarea reduce foarte mult riscul de a face rubeolă și de a o transmite altora.