Cei 12 copii şi antrenorul lor, blocaţi în peştera din Thailanda, au fost salvaţi

Operaţiunea de salvare a copiilor blocaţi în peşteră, în Thailanda, s-a încheiat cu bine. Toţi copiii şi antrenorul lor au fost salvaţi, anunţă BBC.
Băieţii primesc îngrijiri medicale de la cadrele medicale prezente la faţa locului, a informat un oficial al marinei thailandeze.
Deşi au anunţat că vor fi scoşi simultan, echipele au scos iniţal doi copii, iar ulterior pe ceilalţi separat, antrenorul fiind ultimul salvat.
Potrivit realitatea.net, marţi dimineaţa, autorităţile anunţau că băieţii sunt în stare bună, deşi doi suferă de pneumonie. Atunci, ele spuneau că în peşteră au mai rămas patru copii și antrenorul, iar echipele de salvare speră să îi aducă astăzi la suprafaţă.
După mai mult de două săptămâni sub pământ, băieţii salvaţi au au fost scoşi, unul câte unul, la lumină şi preluaţi de ambulanţe.

Operaţiunea de salvare a fost extrem de dificilă. Chiar şi scafandrii experimentaţi au ajuns cu greu la copii şi i-au preluat pe cei mai slăbiţi dintre ei. Câte doi scafandri au preluat un băiat, pe care l-au ajutat să traverseze labirintul de peşteri de peste patru kilometri lungime, până la ieşire. Copiii au fost nevoiţi să meargă, să se târască prin tunele înguste de numai 38 de centimetri, să urce şi să facă scufundări, totul având ca ghid o frânghie. În ciuda tuturor acestor obstacole, operaţiunea s-a derulat mai repede şi mai uşor decât s-a anticipat.

În ultimele zile, aproximativ 128 de milioane de litri de apă au fost scoşi din sistemul de peşteri, pentru ca băieţii să aibă o şansă de a ieşi. De asemenea, autorităţile au lărgit tunelele şi galeriile, acolo unde a fost posibil.