AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cei mai bogați oameni din lume plătesc cele mai mici impozite: „Plătesc mai puține taxe decât un profesor”

Foto: Jeff Bezos / Sursa: Hepta.ro

Gabriel Zucman, autorul raportului publicat marți la cererea președinției braziliene a G20, a declarat într-un interviu pentru AFP că „cei foarte bogați se bucură de un privilegiu fiscal gigantic, plătind mult mai puține taxe decât toate celelalte categorii sociale”.

Principalul motiv pentru această situație constă în sistemele fiscale: acestea impozitează mai mult veniturile decât averea, iar aceasta din urmă a reprezentat cea mai mare parte a bogăției acumulate de cei foarte bogați în ultimele decenii.

Raportul Zucman estimează că miliardarii sunt impozitați în prezent cu 0,3% din averea lor. Aceasta din urmă a explodat: averea celor mai bogate 0,0001% din familii a crescut de la 3% din PIB-ul global în 1987 la aproape 14% în prezent, a calculat profesorul de la Școala de Economie din Paris și Universitatea California din Berkeley.

„Nimeni, sau aproape nimeni, nu poate fi de acord cu o situație în care cei mai favorizați contribuabili, (…) cei care au beneficiat cel mai mult de globalizare, au dreptul să plătească mai puțin decât profesorii și pompierii”, a declarat pentru AFP Zucman, expert în inegalități, citat de Hotnews, potrivit b1tv.ro.

În 2021, presa de investigație ProPublica dezvăluise deja că mai mulți miliardari, printre care fondatorul Amazon Jeff Bezos și fondatorul Tesla Elon Musk, în prezent cei mai bogați doi bărbați din lume, au plătit în unii ani puțin sau deloc impozit pe averea lor totală, constituită în mare parte din acțiuni la companiile lor și nu doar din venituri.

Raportul propune crearea unui impozit de 2% pe averea celor 3 000 de miliardari ai lumii, ceea ce ar putea aduce anual între 200 și 250 de miliarde de dolari.

Practic, o persoană a cărei avere este estimată la 40 de miliarde de dolari ar trebui să plătească un impozit de 800 de milioane de euro în fiecare an, dacă impozitul său pe venit nu a atins deja acest nivel, caz în care nu ar trebui să îl plătească.

Studiul estimează că, dacă impozitul ar fi extins la persoanele cu averi cuprinse între 100 de milioane și 1 miliard de dolari, acesta ar putea aduce venituri suplimentare cuprinse între 100 și 140 de miliarde de dolari.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!