Cele mai ciudate traditii de inmormantare din intreaga lume. Cum se despart cei din alte culturi de cei dragi?

Cele mai multe persoane cunosc practic doar doua tipuri de inmormantare, prin inhumare, respectiv prin incinerare. Tocmai de aceea, s-ar putea sa te surprinda modurile in care alte culturi aleg sa se desparta de cei trecuti in nefiinta. Acest aspect reprezinta si o modalitate de a invata despre obiceiurile, religia, viata sociala si ierarhiile altor popoare. 

Iata, deci, cele mai ciudate traditii de inmormantare din intreaga lume:

Daca in majoritatea statelor, sicriele sunt ingropate, intr-un loc din Filipine, numit Sagada, acestea sunt atarnate pe stanci.

Distribuie prietenilor

Motivul? Igorotii cred ca, dupa moarte, sufletul trebuie sa fie in cel mai solemn si pasnic loc. In acest fel, spiritul va gasi cu usurinta drumul catre Kabunian, zeul lor. Datorita acestei practici, aceste stanci au devenit si locuri turistice, atragand curiozitatea multor aventurieri.

Si se pare ca aceasta este doar una dintre practicile bizare, specifice grupurilor etnice din Filipine. Poporul Tinguian incearca sa faca in asa fel incat mortii sa para inca in viata, imbracandu-le trupurile cu cele mai bune haine si asezandu-i pe scaune, cu o tigareta aprinsa.

Majoritatea oamenilor prefera insa inhumarile clasice. Unii au cripte, astfel incat cei decedati sa poata fi ingropati langa membrii familiei. Dar exista altii care aleg un… recif memorial, in ocean. Eternal Reefs, o companie americana, comprima ramasitele mortilor intr-o sfera care este atasata unui recif. Daca totusi faci parte din prima categorie de persoane, afla aici mai multe detalii despre pachetele funerare standard sau personalizate, in functie de nevoile tale.

In Coreea de Sud, mortii sunt transformati in… margele colorate. Multe persoane opteaza pentru transformarea ramasitelor in bijuterii, de culori diferite, care, mai apoi, sunt expuse in locuinta.

O data la sapte ani, malagazii din Madagascar exhumeaza trupurile persoanelor dragi, le infasoara in panza si danseaza cu sacii in care au fost puse cadavrele. Mirosul este foarte puternic, asa ca ei pulverizeaza vin peste ramasite, pentru ca, ulterior, sa inceapa sa spuna povesti despre familiile lor.

In Ghana, oamenilor le place sa fie ingropati in ceva care a avut o semnificatie aparte pentru prezenta lor pe pamant. Aceasta practica include sicrie in forma de avioane pentru piloti, peste pentru pescari sau diferite masini pentru oamenii de afaceri.

In alte zone, traditiile sunt mai sumbre. Multi, in special budistii, taie corpul in bucati si le lasa pe un deal frecventat de vulturi. Budistii vad trupurile moarte ca pe niste vase goale si considera aceste inmormantari ale cerului un act de caritate si compasiune. 

Aparent, nici adeptii zoroastrismului nu au nevoie de planuri funerare. In cultura lor, se obisnuieste ca cei decedati sa fie lasati in „dakhma” ori „Turnul Tacerii”, unde trupurile ajung hrana vulturilor, dupa ce sunt curatate. Ei cred ca un cadavru reprezinta o sursa de spurcare si coruptie, care ar putea polua elemente sacre pe Pamant.

Pentru poporul Dani, din Papua Noua Guinee, moartea unei persoane dragi inseamna ca orice femeie si copil inruditi cu decedatul trebuie sa isi taie o parte din degete. Acest lucru era facut pentru a alunga spiritele, insa, in timp, practica a ajuns sa fie interzisa.

Lumea este plina de traditii si ritualuri ciudate, iar cele de mai sus dovedesc acest lucru. Multe dintre ele ti se pot parea inspaimantatoare sau rupte de realitate, insa, pentru aceste culturi, ele isi ating scopul de a ii ajuta pe apropiati sa depaseasca mai usor momentul nefericit.

Sursa foto: Shutterstock