AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ceramica sau plastic? Care este cel mai bun material pentru ghivece?

Beautiful violet flowers in red ceramic pot. Located against black background.

O casa cu un mediu sanatos este o casa in care exista plante. Cu cat ai mai multe plante, cu atat aerul pe care il respiri este mai sanatos iar riscul de a dezvolta diverse boli scade considerabil. Pe langa imbunatatirea aerului, plantele reusesc sa ofere si alte avantaje, cum ar fi cel estetic sau faptul ca te responsabilizeaza si te ajuta sa fii o persoana mai organizata.

Cum plantele de apartament nu au acces la pamant in mod natural, acestora trebuie sa li se asigure un mediu cat mai potrivit prin intermediul unui ghiveci sau a unei jardiniere. Ghivecele pot fi realizate din foarte multe materiale: lemn, beton, metal, plastic, materiale ceramice, etc. Cele mai populare materiale pentru realizarea acestor recipiente pentru flori sunt ceramica si plasticul.

Care sunt avantajele si dezavantajele unui ghiveci din ceramica?

Un ghiveci ceramica ofera o mulțime de avantaje, insa are si anumite dezavantaje care te pot indrepta spre alte solutii.

Pe lista cu avantaje se numara urmatoarele:

  • Este realizat din materiale 100% reciclabile;
  • Este foarte potrivit pentru plante gratie structurii poroase a materialului. Ceramica permite patrunderea apei si a aerului prin pori, ceea ce asigura un mediu foarte sanatos pentru plante. Daca se uda abundent, spre exemplu, ceramica permite eliminarea excesului de apa prin pori;
  • Izoleaza foarte bine din punct de vedere termic, protejand radacinile plantelor de variatiile de temperatura;
  • Sunt suficient de grele in asa fel incat sa nu se rastoarne. Sunt ideale in casele in care exista copii sau animale de companie.

Pe lista cu dezavantaje ale ghivecelor ceramice se numara faptul ca sunt destul de sensibile la lovituri si zgarieturi, sunt greu de manevrat si usuca solul din ele destul de repede. In timp, ghivecele ceramice acumuleaza o crusta alba de la sarurile ce se acumuleaza din apa, care poate fi destul de inestetica.

Care sunt avantajele si dezavantajele ghivecelor din plastic?

Costul este unul dintre primele avantaje pe care le poti descoperi la aceste ghivece. Chiar daca sunt ieftine, acestea sunt rezistente, usoare si foarte placute din punct de vedere estetic. Sunt extrem de eficiente pentru florile care au nevoie de foarte multa apa, deoarece pastreaza bine umiditatea in sol.

Din pacate, plasticul nu este un material natural si este destul de pretentios. Acesta se decoloreaza atunci cand este pus in locuri insorite si este destul de fragil la loviturile fizice. In cazul in care ai animale de companie, un ghiveci de plastic poate sa fie doborat imediat de acestea.

Daca iti doresti ghivece durabile si placute din punct de vedere estetic, insa nu tocmai ieftin, ceramica este solutia potrivita. Daca, in schimb, vrei solutii ieftine, care mentin foarte bine umiditatea in sol, ghivecele din plastic sunt optiunea cea mai la indemana.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!