Chirie în Iași sau proprietate privată? Ce să alegi în avantajul tău

Să stai cu chirie în Iași este o provocare. La fel se întâmplă în oricare dintre marile orașe universitare. Date fiind prețurile ridicate la chirie în Iași, te întrebi dacă nu cumva ar fi mai avantajos să iei un credit și să devii, la un moment dat, proprietar.

Spre deosebire de restul europenilor, noi, românii, avem un simț al proprietății unic. Așa se face că preferăm să ne îndatorăm pe viață la bănci, în vreme ce alții trăiesc foarte bine cu chirie.

De ce să stai cu chirie în Iași?

Distribuie prietenilor

Dacă te afli la început de drum, cu siguranță încă nu știi cu exactitate ce vei face peste câțiva ani. Ce rost are să te înhami la un credit? Poate că, peste câteva luni, îți apare o ofertă de muncă în străinătate. Sau poate te îndrăgostești și vrei să-ți urmezi jumătatea în orașul ei. În plus, un credit implică și un avans substanțial, bani pe care ai putea să-i folosești în cu totul alte scopuri.

Pe de altă parte, când stai cu chirie în Iași îți poți alege domiciliul în apropierea locului de muncă sau de studiu. Proprietar fiind, nu mai ai acest avantaj. La fel de avantajos este și faptul că, atunci când îți cresc veniturile, poți alege un apartament mai luxos sau deosebit, nu ceea ce îți permiți în funcție de veniturile actuale, pe care ți le ia banca în considerare.

Dacă îți place să socializezi, mai ai un avantaj. Poți sta cu chirie în Iași împreună cu mai mulți prieteni sau colegi. Astfel, cheltuielile se împart și rămâi cu bani în buzunar.

Când stai cu chirie, nu intră în obligațiile tale să te ocupi de reparații, de renovare, de schimbarea obiectelor stricate din casă. Acestea îi revin exclusiv proprietarului. Dacă ați semnat un contract de închiriere, bineînțeles.

Singurul dezavantaj al chiriei pare a fi lipsa de stabilitate. Însă depinde de fiecare ce-și dorește.