AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Chistul glandelor Bartholin

Sursa foto: Shutterstock

Imaginea se descarcă aici

Chistul glandelor Bartholin reprezintă o problemă de sănătate mai puțin cunoscută și discutată, dar destul de comună. Se mai numește bartholinită sau abcesul glandelor Bartholin. În acest articol, îți spunem ce sunt glandele Bartholin, care este rolul lor în organism și ce se întâmplă atunci când se formează un chist. Vei afla mai multe despre cauze, simptomatologie, tratament și prevenție.

Anatomia și funcția glandelor Bartholin
Glandele Bartholin sunt două glande pereche, care se află situate de o parte și de alta a orificiului vaginal. Sunt de dimensiuni mici, de aproximativ 1 cm în diametru. Localizarea lor este strategică, fiind plasate într-un loc care permite funcționarea optimă și îndeplinirea rolului lor principal, producerea de lichid pentru lubrifiere în timpul actului sexual. Acest lichid este eliberat în canalul vaginal, facilitând astfel penetrarea și creând o experiență sexuală confortabilă. Anatomia glandelor Bartholin este una destul de simplă, dar esențială pentru funcționarea lor. Fiecare glandă Bartholin este înconjurată de un țesut fibros și conține un duct propriu care se deschide în vestibulul vaginal. Ductul are rolul de a transporta lichidul secretat de glandă către exterior, asigurând astfel lubrifierea necesară.

Ce este chistul glandelor Bartholin
În principal, în acest articol vorbim despre ce este bartholinita și cum poate fi gestionată afecțiunea. La unele persoane, este posibil ca glandele Bartholin să fie afectate de anumite condiții, cum ar fi formarea de chisturi Bartholin. Acest lucru se întâmplă atunci când deschiderea glandei Bartholin se blochează, iar lichidul produs nu mai poate fi eliberat. Lichidul se acumulează și formează un chist. Chisturile Bartholin pot varia ca dimensiune și pot cauza disconfort sau durere. Potrivit statisticilor, chisturile Bartholin afectează aproximativ 2% dintre femei, la un moment dat în viața lor. În majoritatea cazurilor, aceste chisturi se formează la femeile cu vârsta între 20 și 30 de ani, dar pot apărea la orice vârstă. Deși nu sunt periculoase, chisturile Bartholin pot provoca disconfort și pot necesita tratament în unele cazuri.

Chisturile Bartholin arată ca niște umflături rotunde sub pielea de pe buzele vaginului. Adesea sunt nedureroase. Unele pot deveni roșii, sensibile și umflate dacă apare o infecție. Alte chisturi Bartholin pot arăta ca și cum ar fi umplute cu puroi sau lichid. Chisturile Bartholin pot fi la fel de mici ca un bob de mazăre sau pot crește la fel de mari ca o minge de golf. Așadar, un chist Bartholin (sau chist vulvar) este un tip de chist vaginal care se formează de o parte și de alta a labiilor (buzele vaginale), în apropierea deschiderii vaginului. Labiile și glandele lui Bartholin fac parte din vulva din sistemul reproducător feminin. Cele mai multe chisturi Bartholin nu se infectează și nu se pot răspândi în timpul contactului de la piele la piele. Infecțiile cu transmitere sexuală ar putea fi o cauză a chisturilor Bartholin, iar acest tip de infecție este contagios.

Cauzele și factorii de risc pentru formarea chisturilor Bartholin
Nu se știe de ce unele femei sunt predispuse să facă chisturi Bartholin. Se bănuiește că aceste cauze sunt:
• leziuni, iritații sau creșterea suplimentară a pielii în zona vulvară a vaginului;
• chlamydia, gonoreea sau alte infecții cu transmitere sexuală;
• infecții bacteriene, cum ar fi Escherichia (E. coli) (2).

Simptomele chistului Bartholin
Multe chisturi Bartholin sunt mici și nu provoacă alte simptome decât o iritație minoră. În cazul în care un chist Bartholin formează un abces (infecție), simptomele pot include:
• disconfort și durere în timpul actului sexual, la mers, în timpul șederii;
• umflături și sensibilitate în zonă;
• febră sau frisoane;
• roșeață;
• scurgere din chist;
• schimbarea dimensiunii (chistul se mărește).

Cele mai multe chisturi Bartholin nu se infectează și nu se pot răspândi în timpul contactului de la piele la piele. Infecțiile cu transmitere sexuală ar putea fi o cauză a chisturilor Bartholin. Acestea sunt contagioase.

Cum se stabilește diagnosticul de chist al glandelor Bartholin
Pentru a diagnostica un chist Bartholin, medicul face pacientei un examen fizic. Se evaluează dimensiunea chistului și se caută semne de infecție. Dacă chistul produce secreții, medicul poate testa lichidul pentru infecții cu transmitere sexuală sau alte infecții bacteriene. La femeile cu vârsta de peste 40 de ani, medicul poate efectua un test numit biopsie pentru a exclude cancerul vulvei. În timpul acestui test, medicul îndepărtează o mică mostră de țesut din chist, urmând ca aceasta să fie examinată la microscop.

Tratarea chistului Bartholin
Tratamentul pentru chisturile Bartholin depinde de simptome. Dacă un chist este mic, nedureros și nu pare infectat, este posibil să nu aibă nevoie de tratament. Dacă simptomele persistă sau chistul crește, atunci este posibil să dezvolte un abces (infecție). În cazurile severe, abcesele pot necesita drenare chirurgicală. Opțiunile de tratament în cazul chistului Bartholin pot include:
• băi de șezut: pot oferi confort și pot ajuta la vindecare. De asemenea, ar putea ajuta chistul infectat să se spargă și să se dreneze singur.
• medicamente pentru durere fără prescripție medicală: acestea se iau conform instrucțiunilor pentru ameliorarea durerii și a disconfortului.
• antibiotice: dacă chistul se infectează sau dacă testele arată că pacienta are o infecție cu transmitere sexuală.
• drenaj chirurgical: dacă chistul este mare și infectat, se poate face o intervenție chirurgicală pentru a drena lichidul.
• marsupializare: chistul este deschis chirurgical și drenat. Apoi, chirurgul va coase marginile peretelui chistului pentru a forma un buzunar deschis permanent sau o „pungă”, pentru un drenaj continuu. Metoda este indicată mai ales în cazul chisturilor Bartholin recurente.
• îndepărtarea glandei Bartholin: în cazuri extrem de rare în care tratamentul nu funcționează, medicul poate îndepărta chirurgical glandele Bartholin (3).

Perioada de timp la care te poți aștepta să ai un chist Bartholin variază în funcție de mărimea acestuia și dacă se infectează. În mod obișnuit, chisturile se rezolvă complet în câteva săptămâni. Odată ce chistul a fost examinat, medicul poate estima cât timp vor dura simptomele.

Important de reținut!
Nu ar trebui niciodată să strângi, să spargi sau să introduci obiecte ascuțite într-un chist, pentru a-l forța să se deschidă. Acest lucru poate provoca leziuni și poate răspândi infecția.

Poate fi prevenit un chist Bartholin?
Nu se știe de ce apar majoritatea chisturilor Bartholin, așa încât acestea nu pot fi prevenite. Poți reduce riscul de a dezvolta un chist cauzat de o infecție cu transmitere sexuală prin utilizarea unui prezervativ în timpul sexului. Bunele practici de igienă pot ajuta de asemenea la prevenirea infectării unui chist, înainte ca acesta să formeze un abces.

Există femei care fac chisturi Bartholin în mod repetat. Medicii nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru. Chisturile glandei Bartholin sunt relativ ușor de tratat, dar este posibil ca medicul să recomande un tratament mai complex pentru chisturile recurente.

Dacă simți o umflătură dureroasă în zona vaginală, mergi la medic pentru ca acesta să te examineze pentru a depista o eventuală infecție. Fii deschisă cu privire la simptomele tale și la orice îngrijorare pe care o ai.

Articol realizat de către Echipa medicală MedLife.

 

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!