AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ciclonul Daniel se îndreaptă spre România. Avertismentul unui expert român în femoneme extreme

România ar urma să fie lovită de fenomene meteo severe în zilele următoare. Vorbim despre furtuni asemănătoare ciclonului Daniel, care a produs pagube însemnate în Europa. Iată ce spune un expert român despre acest fenomen.

Deja vestul Europei a fost lovit de furtuni puternice în ultimele ore, iar meteorologii spun că se îndreaptă spre țara noastră.

În Spania, Germania sau Olanda, acestea au provocat haos, cu străzi inundate complet, autostrăzi închise și culturi agricole distruse complet. Spania a fost afectată şi ea de precipitații record și de inundații masive care au dus la pierderea tragica cel puțin trei vieți.

Ploile torențiale au adus probleme grave și în Olanda. Străzile din Maastricht, Geleen și Valkenburg s-au inundat rapid, în timp ce gara din Maastricht au fost închisă pentru că apele mari au îngreunat accesul. Tot aici, mai multe școli au fost inundate, iar circulația pe autostrăzile A2 spre Eindhoven şi A76 spre Aken a fost restricţionată.

Toate aceste fenomene despre care meteorologii ne vorbeau odată și nu credeam că le vom trăi, iată astăzi au devenit realitate și alerta din Europa încă nu a trecut.

Vorbim de nori care poartă cu ei o cantitate foarte mare de precipitații. Potrivit hărţilor vedem că acești nori sunt undeva în vestul Europei, sunt pe Franța, Germania, Olanda și se duc spre nordul continentului. Ei bine, meteorologii estimează că toată această cantitate de precipitații va migra către centrul și de ce nu către estul continentului, aici unde se află și țara noastră.

Întrebat ce ne aşteaptă în perioada următoare, Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme a spus:

“Aceste fenomene au existat și în trecut. Am mai avut inundații în Europa, au avut inundații în România, dar ele sunt amplificate acum. Pe de o parte avem cauzele naturale. Da, lucrul acestea s-au întâmplat și în trecut, sunt lucruri care apar normal în atmosferă, dar acum lucrurile sunt amplificate, pentru că avem această creștere a temperaturii medii globale și atunci doar dacă ne gândim la Marea Mediterană, asta înseamnă mai multă evaporare, înseamnă mai mulți vapori de apă în atmosferă și atunci când apar aceste fenomene, eu știu furtuni conective, cum le numim noi sau furtunile acestea cu dezvoltare mare pe verticală, atunci cantitatea de precipitații este mai mare, mai mulți vapori de apă în atmosferă, mai multe precipitații ajung la la suprafață și pot să producă inundații. Și sunt fenomene, e adevărat, unele dintre ele sunt extrem, extrem de rare. Furtuna Daniel este o furtună cu o cantitate foarte mare de precipitații.

Din fericire, nu a produs așa de multe victime în Grecia, însă impactul a fost foarte mare în alte regiuni. Acea furtună este cu adevărat neobișnuită prin cantitatea mare de precipitații.

Da, trebuie să ne adaptăm și genul acesta de furtuni cu cantități mari de precipitații, după care urmează perioade cu secetă, vor deveni un lucru obișnuit, ca de altfel și valurile de căldură despre care știm clar că și-au schimbat caracteristicile ce observăm, de exemplu numai în ultimii 2 ani, valuri de căldură mai extinse, cu intensitate mai mare și mult mai frecvente de decât în trecut.

Deci pe termen scurt la asta trebuie să ne așteptăm la mai multe valuri de căldură și la aceste alternanțe între perioade cu precipitații foarte intense în anumite regiuni, iar în alte regiuni perioade cu secetă. Și aceasta este tendința și pe termen lung. Bun, această tendință poate fi amplificată dacă noi continuăm să punem mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă astfel încât să creștem acest impact.

Evident, o temperatură mai ridicată înseamnă că atmosfera poate să rețină mai mult vapori de apă și atunci toate aceste fenomene continuă să se cumva să se amplifice și atunci va trebui să ne adaptăm deja la această realitate, pentru că lucrurile s-au schimbat și vedem asta în viața de zi cu zi.

Da, va trebui să ne adaptăm la noile valuri de căldură și temperaturi extreme, dar și la perioada aceasta cu precipitații intense”.

Sursa – antena3.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!