L-am cunoscut și eu pe poliţistul care a apărat cu arma o secţie de vot

Profesoara Magdalena Daniela Smărăndoiu, de fel din Sângeru, m-a ajutat, în urmă cu niște luni să găsesc un posesor de câini lupi de pază. Așa l-am cunoscut pe Bogdan, polițist care are o casă la Scorțeni. Un bărbat jovial. Are patru câini superbi, din prăsila unui căine pensionat pe care el l-a cumpărat și i-a lungit viața. Am de la el o cățelușă, pe care am numit-o Odra, în amintirea unui alt câine lup care a murit de bătrânețe. Odra e o splendoare. Are opt luni acum. De două luni – fiindcă îl rugasem să nu mă uite – Bogdan a venit aici, la mine, la Sângeru, să viziteze cu părinții lui Muzeul Pietrei  și mi-a dăruit, de la o altă cățea pe care o are, un exemplar superb, băiat de astă dată, pe care l-am botezat, tot cu numele unui câine drag al copilăriei mele, Lupu.

Acum Magdalena îmi atrage atenția că Bogdan este polițistul care …

Dar iată materialul trimis:

Distribuie prietenilor

”Cine este poliţistul care a apărat cu arma o secţie de vot: „Am scos pistolul când am văzut zece inşi care veneau spre mine“.
Bogdan Pogonici, agent şef de poliţie în cadrul Poliţiei Municipale Câmpina, alături de câinele său, Nor FOTO Diana Frîncu

Bogdan Pogonici (43 de ani) este poliţistul care, în noaptea de sâmbătă 23 noiembrie, a apărat cu arma una dintre secţiile de vot din comuna prahoveană Proviţa de Jos. Poliţistul a fost nevoit să scoată pistolul din toc atunci când zece bărbaţi băuţi au vrut să-l atace şi să intre cu forţa în grădiniţa unde era amenajată urna de vot. Unul dintre agresori a fost împuşcat în picior.

Incidentul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în satul Drăgăneasa, comuna Proviţa de Jos, judeţul Prahova. Totul a pornit de la un ”cetăţean turmentat” care s-a prezentat sâmbătă, aproape de miezul nopţii, la poarta grădiniţei unde este amenajată o secţie de vot cu gândul să fie primul din comună care-şi exercită dreptul de a-şi alege viitorul preşedinte.

Într-o primă fază, poliţistul a reuşit să-l calmeze, iar tânărul s-a retras înjurând. A revenit la scurt timp, însoţit de un grup de alţi bărbaţi, aflaţi în mare parte sub influenţa băuturilor alcoolice. Unul dintre ei a aruncat înspre omul legii cu o sticlă de bere, dar fără să-l nimerească. Tot scandalul s-a finalizat cu o încăierare de stradă, motiv pentru care poliţistul a fost nevoit să scoată pistolul şi să aplaneze conflictul.

”Eu oprisem lângă mine pe cel care dorise să intre să voteze. Îl oprisem pentru legitimare şi urma să vină un echipaj de poliţie să-l sancţionăm contravenţional pentru că pătrunsese fără drept în curtea unei instituţii unde era amenajată o secţie de vot. Asta a fost iniţial. Între timp au apărut alte persoane, eu apreciez că erau cam zece, nu douăzeci aşa cum s-a spus, dar nici cinci. Au încercat să mă intimideze în primul rând. Unul dintre ei a aruncat înspre mine cu o sticlă, au vrut să vină în crutea grădiniţei unde era secţia să-l elibereze pe cel pe care îl oprisem pentru legitimare. Au vrut să rupă ţambrele din gard. Momentul în care am scos pistolul acesta a fost. Veneau zece inşi peste mine, iar eu eram singur”, a declarat agentul şef principal de poliţie Bogdan Pogonici.

Poliţistul i-a avertizat pe agresori că are de gând să folosească arma, apoi a tras un foc în aer şi alte trei ”în plin”. Bărbatul rănit are două plăgi împuşcate în picior, dar este în afara oricărui pericol.

Bogdan Pogonici este un poliţist cu experienţă. A intrat în MAI în 1996, a activat în prima parte a carierei la IPJ Sibiu, pentru ca ulterior să se retragă la Câmpina, de unde este de fel. În prezent lucrează la dispeceratul Poliţiei Municipale din Câmpina, însă numele său a mai fost pomenit în intervenţii de succes ale poliţiei.

În urmă cu cinci ani, Bogdan Pogonici şi ”arma” sa secretă, câinele Nor, au reuşit să dea de urma lui Nicolae Pârţan, un criminal periculos care ucisese cu 16 lovituri de cuţit o bătrână din localitatea prahoveană Călineşti.

În vara anului 2013, Bogdan şi Nor au reuşit să dea de urma unui şofer care a provocat un accident mortal la Câmpina. Şoferul unui bolid, un Land Rover, a intrat cu viteză într-un autoturism Dacia 1310, iar una dintre persoanele aflate în această maşină a murit pe loc. Accidentul a avut loc în data de 2 iunie 2013, la primele ore ale dimineţii, în Câmpina, la intersecţia Bulevardului Culturii cu strada Plevnei. Şoferul, un personaj foarte cunoscut în oraş, Gigel Nistor, a fugit de la faţa locului şi s-a ascuns undeva la Măgureni. Poliţiştii l-au găsit chiar în aceeaşi zi, cu ajutorul lui Nor, coordonat de Bogdan Pogonici.

Deşi are peste 20 de ani de experienţă în poliţie, sâmbătă, 23 noiembrie, cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor de vot, Bogdan Bogonici a folosit pentru prima dată pistolul în afara poligonului de tragere”

Pentru conformitate – Lucian Avramescu