• Home
  • Știri
  • Ciolacu: Când am pus în centrul programului de guvernare noţiuni-cheie precum Patriotismul Economic, ne-am inspirat şi din acţiuni ale statului francez

Ciolacu: Când am pus în centrul programului de guvernare noţiuni-cheie precum Patriotismul Economic, ne-am inspirat şi din acţiuni ale statului francez

ciolacu 1 2

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la deschiderea oficială a Forumului de afaceri franco-român ”Împreună pentru Europa. Mai puternică, mai verde şi mai sigură” , că atunci când au pus în centrul programului de guvernare noţiuni-cheie precum Patriotismul Economic, s-au inspirat şi din acţiuni ale statului francez precum Programul de Relansare Economică sau conceptul de autonomie strategică.

”Organizarea acestui forum economic este o uriaşă oportunitate pentru mine şi noul Guvern şi o ilustraţie a importanţei parteneriatului strategic dintre România şi Franţa. Putem prezenta unor investitori mari precum marile companii franceze cu proiecte majore în România viziunea noastră pentru dezvoltarea economică a ţării. E un format foarte eficient care permite miniştrilor un dialog direct cu importanţi actori economici. În ultimii doi ani, cu toate aceste crize succesive, m-am uitat de multe ori cu admiraţie şi invidie la modul în care Franţa îşi susţine marea sa industrie naţională. Şi, când am pus în centrul programului de guvernare noţiuni-cheie precum Patriotismul Economic, ne-am inspirat şi din acţiuni ale statului francez precum Programul de Relansare Economică sau conceptul de autonomie strategică”, a spus premierul în discursul susţinut în cadrul evenimentului, potrivit news.ro.

Ciolacu a arătat că nu putem obţine o creştere economică sustenabilă decât printr-un model bazat pe investiţii publice masive în infrastructură, energie şi industrie, în special cea agroalimentară.

”Iar aici, efortul nostru principal va fi cel de consolidare a lanţurilor valorice. Vineri, am aprobat în Guvern o schemă multianuală de 600 de milioane de euro pentru procesarea în industria agroalimentară. Vor urma scheme asemănătoare în zona materialelor de construcţii şi a energiilor verzi. Ambiţia noastră este să susţinem firmele mici şi mijlocii româneşti care să devină elemente solide în lanţuri valorice capabile să producă efecte de multiplicare economică la nivel regional. Ne dorim şi mai multe companii locale care să ajungă atât de performante încât să devină furnizori de prim rang pentru concerne precum Michelin, Dacia şi Carrefour. Vrem să folosim expertiza unor investitori de talia lui Engie sau Total care să ajute România să-şi diversifice şi multiplice proiectele în zone precum energiile regenerabile şi eficienţa energetică”, a afirmat şeful Executivului.

El a menţionat că ”sunt decişi să joace curajos cartea digitalizării accelerate a marilor infrastructuri publice”. ”Iar aici drumul corect este unul singur: să preluăm în mod organic din experienţa unor actori economici de talia Orange în telecomunicaţii sau Atos în IT, cu energia unor start-upuri româneşti care au crescut impresionant în ultimii ani, companii precum FintechOS sau Druid. Sunt deja nume sonore lansate de România în avanpostul mondial din zona noilor tehnologii şi mi se pare o eroare să nu profităm de acest potenţial uriaş”, a completat el.

Parteneri