• Home
  • Știri
  • Ciolacu: Decizia CSAT cu privire la livrarea către Ucraina a sistemelor Patriot va ține cont de siguranța României

Ciolacu: Decizia CSAT cu privire la livrarea către Ucraina a sistemelor Patriot va ține cont de siguranța României

ciolacu 3

O eventuală decizie a României privind livrarea către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot deranjează foarte mult Moscova, dar Rusia nu va ataca România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul a fost chestionat, la Digi 24, despre decizia care ar urma să fie luată în CSAT în privinţa livrării către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot.

„Cred că este prematur. Decizia se va lua în cadrul CSAT, cum este şi normal. E o decizie importantă. În schimb, am văzut reacţia Moscovei. Fiindcă, haideţi să fim corecţi, noi avem de-a face cu un agresor şi cu un dictator. Şi am văzut reacţia Moscovei, într-un fel, aşa, a transmis voalat o ameninţare către România. Cu alte cuvinte, o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova. Şi mai vreau să fiu foarte bine înţeles: Rusia nu va ataca România. Rusia nu-şi permite să atace România şi nici nu vrea să atace România. Dar o astfel de decizie, în contextul în care România este membră NATO, avem un partener strategic, Statele Unite ale Americii, cred că cel mai corect este să se ia în CSAT şi în discuţii foarte aplicate „, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a precizat că nu cunoaşte detaliile discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a avut cu preşedintele SUA pe subiectul livării unui sistem Patriot către Ucraina.

„Nu cunosc detaliile discuţiei între preşedintele României şi preşedintele Statelor Unite. Am avut o discuţie telefonică cu domnul preşedinte, n-am intrat în detalii, am avut mai multe pe agendă, cum e şi normal. A rămas că această decizie se va lua în CSAT. (…) În cadrul instituţional, în CSAT, se vor discuta toate toate detaliile, cum este şi normal. Preşedintele României, conform Constituţiei, este comandatul suprem al armatei. Aşa spune Constituţia României”, a declarat Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că decizia din CSAT se va lua în primul rând ţinând cont de siguranţa României.

„Cred că decizia se va lua în primul rând în ceea ce priveşte siguranţa României. Dar, repet, nu există temeri în acest moment că Rusia ar ataca România. Nu există, strategic, nu există o logică ca Rusia să facă acest lucru”, a declarat Ciolacu.

Continuarea aici

Parteneri