Cioloș acuză Guvernul Ponta: ”Am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine”

 

Prim-ministrul Dacian Cioloş afirmă că absorbţia redusă a fondurilor europene pe programele din exerciţiul 2014-2020 este doar cu puţin sub media europeană, însă au fost întârzieri în pregătirea lor, ele neîncepând în perioada 2013, când ar fi trebuit, ci abia în 2015, odată cu venirea Cabinetului său, care a „desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine”.

Premierul a precizat că absorbţia fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 este „ceva sub media europeană”, de 1,5%, România aflându-se la nivelul de 1%.
Conform realitatea.net, Cioloş a explicat că la începutul unui exerciţiu absorbţia este în general mică pentru că se fac acreditările instituţiilor, se lansează programe, ghiduri şi licitaţii, iar abia apoi demarează proiectele. Astfel, pentru o absorbţie a fondurilor europene susţinută este nevoie ca pregătirile să înceapă înainte de debutul unui exerciţu financiar, a susţinut premierul.
Premierul a acuzat că atunci când a preluat guvernarea a constatat că nu se făcuse nimic pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020. „Când am preluat guvernarea, am constatat foarte repede că pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020 nu se făcuse mai nimic pentru ca absorbţia să poată începe anul acesta. Acesta este încă un motiv pentru care o discuţie despre absorbţie azi este deplasată, mai ales când criticile vin de la reprezentanţi ai fostului guvern. În timp ce alte state efectuau acreditarile necesare pentru Autorităţile de Management, România bătea pasul pe loc”, a spus Cioloş, pentru hotnews.ro.
Premierul afirmă că pregătirile ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în 2013, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Pregătirile au început, în cea mai mare parte, odată cu venirea noastră, la sfârşitul lui 2015”, a afirmat Cioloş, adăugând că absorbţia efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai 2016, după eforturi ale Guvernului său. „Am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine”, a completat Cioloş.

Mai mult, pe realitatea.net