Cioloş: Nu a fost deloc în intenţia mea să-l atac pe preşedinte

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a precizat, într-un interviu pentru Ziare.com, că nu a fost deloc în intenţia lui să îl atace pe preşedinte, fiind convins că nici preşedintele nu e şi nu a fost confortabil cu situaţia în care a fost pus atunci când i s-au propus astfel de candidaturi.

„Intervenţia mea de la Timişoara a vizat reforma constituţională şi eu sunt convins că tot ce am spus acolo e în acord cu ceea ce crede domnul preşedinte Iohannis, că funcţia prezidenţială actuală are nevoie de o clarificare în Constituţie, pentru ca preşedintele să poată să-şi exercite rolul şi mandatul pe care le are, fiind persoana cu cele mai multe voturi, care devine o instituţie, practic, la nivel naţional, şi care este de multe ori abuzată de o majoritate din Parlament”, a afirmat Cioloş.
El a precizat că la Timişoara a abordat patru teme mari: reforma constituţională, munca şi salariile, educaţie şi nevoia de unitate şi de-a nu mai alimenta diviziunile în societate.

„Nu a fost deloc în intenţia mea să-l atac pe preşedinte, pentru că eu sunt convins că nici preşedintele nu e şi nu a fost confortabil cu situaţia în care a fost pus atunci când i s-au propus astfel de candidaturi. Şi noi credem că trebuie să reformăm Constituţia, în aşa fel încât preşedintele să nu mai fie cu spatele la zid, pus de Parlament, cu ameninţarea referendumului pentru demitere, dacă nu acceptă anumite persoane, chiar incompetente fiind. Preşedintele trebuie să fie în situaţia în care poate să-şi asume, pentru că el oricum îşi asumă public nominalizările pe care le face, dar trebuie să poată să le refuze, atunci când e cazul, fără să aibă această ameninţare. De aceea, noi am propus acolo un instrument, şi anume preşedintele să poată dizolva Parlamentul, atunci când Parlamentul utilizează arma nucleară, pentru că referendumul de demitere a preşedintelui ar trebui să fie o armă nucleară, de ultim resort. Dar Parlamentul, o majoritate, ameninţă frecvent cu asta şi preşedintele nu are niciun instrument să reacţioneze”, a susţinut Dacian Cioloş în interviul pentru Ziare.com, potrivit news.ro.