AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cioloş spune că a vrut să demisioneze în 2016, dar Iohannis a refuzat. „Îi era teamă de instabilitate”

Fostul premier Dacian Cioloş a dezvăluit la Prima News că, în 2016, a fost presat de PNL și chiar de președintele Klaus Iohannis să candideze din partea liberalilor, însă șeful statului a refuzat condiția pusă de Cioloș. „Îi era teamă de instabilitate”, a spus Dacian Cioloş.

„O să vă spun un lucru pe care nu cred că l-am mai spus. Mi-au solicitat atunci (în 2016 – n.r.) şi USR, şi PNL să mă implic în alegeri şi să candidez. Şi le-am spus amândurora că, atâta vreme cât m-am angajat că nu voi candida, eu vreau să-mi ţin cuvântul. Nu vreau să fac cum a făcut Ion Iliescu, când a făcut FSN şi a spus că va fi arbitru, va organiza primele alegeri libere, şi s-a trezit cu câteva săptămâni înainte că transformă FSN în partid. Nu voiam să fac jocul acesta”, a spus Dacian Cioloş la Prima News, potrivit News.ro, citată de digi24.ro.

În noiembrie 2015, Dacian Cioloş a fost desemnat prim-ministru de preşedintele Klaus Iohannis după demisia lui Victor Ponta, în urma incendiului de la Colectiv. În momentul învestirii, Cioloş a promis că va rămâne premier tehnocrat şi că nu va participa la alegerile parlamentare din 2016.

Ulterior, pe parcursul anului 2016, liberalii, conduşi la acea vreme de Alina Gorghiu, i-au cerut lui Dacia Cioloş să candideze pe lista PNL la alegerile parlamentare, însă Cioloş a refuzat.

„În toamnă (înainte de alegerile parlamentare din 2016 – n.r), când PNL şi USR, dar mai ales PNL, cu foarte multă insistenţă mi-au propus să intru în partid şi să candidez, am dat acelaşi răspuns (negativ – n.r.). Chiar şi domnul preşedinte Klaus Iohannis a insistat să intru în PNL şi să candidez la alegeri. După acele insistenţe, am spus: «Bun, dacă doar asta e soluţia pentru un succes în alegeri, îmi asum. Nu mi-e teamă şi-mi asum lucrul acesta. Dar nu pot să amestec un guvern pe care l-am format independent de la început şi care trebuie să organizeze alegerile. Nu pot să rămân premier, să organizez alegerile şi să fiu şi pe lista de candidaţi a unui partid». Şi atunci i-am spus domnului preşedinte: «E o singură variantă, mă retrag din funcţia de premier şi mă duc pe listă. Poate să fie unul dintre miniştrii care să asigure interimatul pentru perioada alegerilor şi apoi noul guvern». Domnul preşedinte nu a fost de acord cu asta pentru că îi era teamă de instabilitate”, a dezvăluit Dacian Cioloş.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!