Cioroianu: Nu cred că există vreo ţară în interiorul Uniunii Europene care să-şi dorească războiul. Drumul spre pace este problema
Foto – Agerpres
Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat, joi, la Târgu Mureş, că nu crede că există vreo ţară în interiorul Uniunii Europene care să-şi dorească războiul, dar că drumul spre pace este problema şi trebuie definiţi bine termenii despre ce înseamnă această pace în viziunea statelor membre.
“Mi se pare absolut normal, adică e propriu lumii democratice ca diversele ţări să vorbească pe diverse voci. Nu e nimic contradictoriu. Avem un comisar pentru afaceri externe, dar practic fiecare ţară are propria sa politică externă. Deci, până aici nimic surprinzător. În definitiv, cu toţii ne dorim pacea. Adică nu cred că este o ţară în interiorul Uniunii Europene care să-şi dorească războiul. Doar că drumul sau calea spre pace o constituie problema. Şi din acest punct de vedere, pe mine nu mă alarmează faptul că diverse ţări văd diverse soluţionări ale unui conflict care, în ultima instanţă, ne deranjează pe toţi”, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Cioroianu.
Potrivit acestuia, singurul om din zonă care nu îşi doreşte pacea este Vladimir Putin şi nu e o perspectivă tocmai corectă să se creadă că guvernul de la Bucureşti, Sofia sau Varşovia şi-ar dori mai puţin pacea decât guvernul de la Budapesta.
“Ce înseamnă pace? Să laşi bătăuşul din curtea şcolii să terorizeze toţi colegii? Pentru că asta face Rusia, de fapt. A dori pacea în relaţia cu un bătăuş care îşi ameninţă vecinii de bancă nu e chiar cea mai bună alegere. Cred că niciun diriginte la clasă nu lasă bătăuşul să-şi facă de cap. Problema e că, evident, noi n-avem un diriginte. În lumea occidentală nu există cineva care să ne urecheze. Nici măcar Bruxelles-ul nu-l trage de urechi pe domnul Orban (Viktor, n.r.). Poate să spună orice, nu riscă nimic, dar în acelaşi timp, dorindu-ne pacea, din păcate avem de-a face cu un vecin agresiv şi, dacă îmi permiteţi, eu aş spune că Ungaria este în egală măsură ameninţată, aşa cum este şi România sau Polonia. Faptul că Ungaria s-ar afla într-un paradis al securităţii, în timp ce noi, toţi ceilalţi, suntem în conflict cu Rusia lui Putin, e fals. Putin, de fapt, luptă împotriva întregului Occident, să fie foarte limpede”, a afirmat Cioroianu.
Continuarea aici