Cîțu și Arafat au anunțat noi măsuri de relaxare

Guvernul a anunțat relaxări de la 1 iulie: competițiile sportive pot avea loc cu ocuparea a maximum 50% din capacitatea incintei. Cât privește festivalurile și alte manifestări culturale, acestea sunt permise în spații deschise, cu maximum 2.500 de participanți, dovada vaccinării sau a testării, obligativitatea purtării măștii, asigurarea a 2 mp pentru fiecare dintre ei și cu o incidență mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Redăm declarațiile premierului Florin Cîțu și secretarului de stat Raed Arafat, potrivit stiri.tvr.ro:

– În ședința de Guvern au fost adoptate mai multe acte normative.
– Majorarea alocației incepand cu 1 ianuarie 2022 și indexarea cu rata inflatiei. Alocația se cumulează cu stimulentul de inserție.
– HG cu ajutoare de 5 milioane de lei pentru familii afectate de inundații. Am schimbat suma. 6 mii de lei pt cei singuri cu locuințe afectate 100%, 4 mii de lei pentru locuințele afectate între 50 și 75%. 7 mii de lei pt cei cu persoane decedate.
– A fost adoptată OUG pentru categorii de persoane disponibilizate care vor beneficia de măsuri de protecție în mine din Valea Jiului, de uraniu. Alocăm sume, respectiv: numărul până în 2025 e de 9 mii de persoane. E vorba de politica de decarbonare în aceste zone.

Modificări la măsurile de restricții:
-Astăzi am modificat anexele 2 şi 3 la hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 12 iunie. Este vorba de noi relaxări, sunt mai multe.

Aş vrea să vă prezint câteva: în spaţiile deschise sau închise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în anumite condiţii. Un număr mai mare de participanţi la spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale organizate în aer liber, 2.500 de spectatori. Bineînţeles, peste această cifră, toate persoanele trebui să fie vaccinate. Se permite organizarea festivalurilor, desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivaluri publice şi private sau altor evenimente culturale cu participarea unui număr mai mare de 2.500 de spectatori cu asigurarea unei suprafeţe de 1 mp pentru fiecare persoană (…), precum şi cu purtarea măştii de protecţie

– activitatea operatorilor economici din discoteci este permisă și între orele 2.00 – 5.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate.

La relaxările anunțate de premier, secretarul de stat Raed Arafat a adăugat precizări:

– se permite un număr mai mare la spectacole, festivaluri organizate în aer liber, până la 2500 de spectatori, în prezent este până la 1000. Participarea este condiționată de vaccinare sau trecerea prin boală.
– Se permite desfășurarea competițiilor sportive cu participarea de peste 50% până la maximum, cu condiția vaccinării.
– A fost o modificare – cu asigurarea unui spațiu de 1 metru între paricipanti și purtarea măștii, nu de 2 metri
– 150 de persoane la evenimente private în exterior, 100 de persoane în interior. 300 de persoane dacă sunt vaccinate sau trecute prin boală
– cursuri cu 150 de persoane în interior, 250 de persoane în exterior
– 150 de persoane la conferințe cu asigurarea unei distanțe de 1 metru
– Restricțiile pentru grupurile de până la 10 persoane – eliminată
– mai multe puncte de trecere a frontierei care se vor deschide
– activitatea cu publicul a operatorilor economici – restaurantelor, cafenelelor permisă până la capacitatea maximă până la ora 2.00. Între 2.00 și 5.00, cu capacitate de până la 70%, cu respectarea regulilor de sănătate
– Se elimină restricțiile privind gradul de ocupare al spațiilor de cazare din zona litoralului, dar se păstrează obligativitatea purtării măștii în spațiile publice.