Cîțu: Situația este mai gravă decât anul trecut. Avem cele mai relaxate măsuri din Uniunea Europeană

 

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, la finalul ședinței de guvern, că situația epidemiologică este mai dificilă în România decât anul trecut, cazurile care ajung la ATI sunt mai grave și singura soluție este luarea de măsuri care să încetinească răspândirea virusului și vaccinarea. De asemenea, prim ministrul a dat asigurări că Paștele va fi sărbătorit la biserică.

El a adăugat că „este complicat să vorbim acum de o relaxare, dar singurul mod prin care putem să discutăm de relaxare este să putem să discutăm de o campanie de vaccinare de succes”.

Distribuie prietenilor

„A început să crească numărul persoanelor infectate, numărul deceselor, al pacienților la ATI. În aceste condiții am luat decizia de a avea consultări cu prefecții din toate județele, cu asociațiile municipiilor și oraselor, pentru a găsi solutii. Acesti oameni sunt liderii locali, oamenii cu cea mai mare rată de încredere. Nu vrem sa închidem economia, vream să găsim solutii pentru fiecare localitate în parte. Al doilea obiectiv al discuțiilor a fost de a găsi o soluție pentru sărbătorirea Paștelui. Vom putea sărbători Paștele la biserică, am găsit soluții pentru acest lucru.

A treia întâlnire pe care am avut-o a fost cu medici epidemiologi, cu oameni care lucrează la ATI. Acum suntem la peste 6000 de cazuri de infectări pe zi, în decembrie eram la 4000 de cazuri. Am aflat că sunt câteva lucruri diferite față de anul trecut: persoanele care ajung la ATI ajung într-o situație mult mai gravă ca anul trecut. Multe persoane nu-si iau medicația, nu sună medicul de familie si ajung in stare mai gravă la ATI. Trebuie sa ascultăm ce ne spun medicii, situația este foarte gravă. Alocăm resurse suplimentare, dar nu poți peste noapte să schimbi lucrurile”, a spus Cîțu, potrivit stiri.tvr.ro.

Totodată, premierul a subliniat că „singura soluție de a ieși din pandemie o reprezintă vaccinarea”.

„Am vrut să vedem ce putem să facem. Singura soluție de a ieși din pandemie o reprezintă vaccinarea. Nicio altă măsură nu ne ajută. Ce putem face e să încetinim răspândirea bolii, ca să ne putem vaccina. Ceea ce aveam până în momentul acesta nu mai oprea răspândirea coronavirusului. Avem cele mai relaxate măsuri din Uniunea Europeană
Am venit și cu măsuri care susțin mediul economic. Avem nevoie de oameni sănătoși pentru a avea o economie puternică, dar avem nevoie de o economie puternică pentru a avea oameni sănătoși. Avem măsuri care au funcționat anul trecut si vor funcționa și anul acesta. Avem o creștere a veniturilor la buget mai mare decât anul trecut și un deficit bugetar mai mic decât anul trecut în aceeași lună”, a precizat Florin Cîțu.