• Home
  • Știri
  • Ciucă: Faptul că 2022 a fost cel mai bun an al României din perspectiva valorificării fondurilor europene este expresia solidarității europene

Ciucă: Faptul că 2022 a fost cel mai bun an al României din perspectiva valorificării fondurilor europene este expresia solidarității europene

ciuca gov

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj, cu prilejul împlinirii a 16 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

„Solidaritatea, expertiza și fondurile europene sunt elemente decisive care asigură României cercul de siguranță de care are nevoie pentru depășirea perioadei complicate pe care o traversăm”, spune premierul.

„La 16 ani de la aderare, beneficiile apartenenței noastre produc rezultate tangibile: economia națională este în creștere, finanțările europene și-au pus amprenta asupra dezvoltării infrastructurii, sănătății, educației și comunităților locale, iar programele sociale vin în sprijinul cetățenilor, mai ales al celor vulnerabili, care au mai multă nevoie de ocrotire.
Libertățile și valorile fundamentale sunt ancoră pentru dezvoltarea societății noastre. Măsurile de gestionare a crizei energetice, problemă care ne preocupă acum pe toți, sunt posibile și datorită statutului nostru de membru UE.
Faptul că 2022 a fost cel mai bun an de până acum al României din perspectiva valorificării fondurilor europene este, de asemenea, expresia solidarității europene.
Pregătirea proiectelor, reformelor și documentațiilor necesare confirmă consolidarea acestei direcții în 2023 și în următorii ani.

Avem aprobate programele aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, ceea ce înseamnă validarea celor
46 de miliarde de euro care ne vor aduce investiții masive în spitale mai sigure, infrastructură de transport, modernizarea infrastructurii de apă și susținerea mediului de afaceri.
Avem aprobate toate programele operaționale. În următoarele zile vor intra fondurile aferente celei de a doua cereri de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce înseamnă că doar din acest mecanism de finanțare România beneficiază în aproximativ un an de circa 9,2 miliarde euro, având în vedere și prefinanțarea.
Transformarea majoră a României și aprofundarea procesului de integrare nu ar fi fost însă posibile fără susținerea fermă și deschisă a cetățenilor români, a partenerilor sociali și a întregii societăți românești. Această energie socială coagulează idei, motivează și inspiră proiectele de care România are nevoie pentru a-și urma mai departe drumul spre dezvoltare, în marea familie europeană”, se arată în mesajul transmis de Nicolae Ciucă.

Parteneri