• Home
  • Știri
  • Ciucă: Regiunea Mării Negre devine o miză mai mare ca oricând din perspectivă geopolitică

Ciucă: Regiunea Mării Negre devine o miză mai mare ca oricând din perspectivă geopolitică

ciuca 3

Regiunea Mării Negre devine „o miză mai mare ca oricând” din perspectivă geopolitică, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, prezent vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.

El a precizat că libertatea de circulaţie şi de navigaţie, libertatea comerţului trebuie apărate şi în situaţii speciale.

„Regiunea Mării Negre devine acum o miză mai mare ca oricând, nu doar în sensul clasic, militar, al securităţii, cât mai ales din perspectivă largă, geopolitică. Aceasta are implicaţii pe multiple planuri: securitate, energie, siguranţa lanţurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică. În aceste domenii consacrarea acestei regiuni în strategii naţionale aliate sau ale UE se justifică şi se reflectă în modul cel mai concret. Iar securitatea maritimă se concentrează pe libertatea de circulaţie şi de navigaţie şi libertatea comerţului, pe care trebuie să le apărăm şi în situaţii speciale, precum cele din perioadele de război” a spus premierul, potrivit Agerpres.

Nicolae Ciucă a salutat iniţiativa „puternic susţinută în Congresul SUA” de a consolida o strategie americană la Marea Neagră.

Black Sea and Balkans Security Forum este organizat de New Strategy Center, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO şi în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe.

Parteneri