Coada șoricelului Beneficii și Mod de Utilizare

ceai-coada-soricelului

Fiind una dintre cele mai întâlnite plante medicinale în România, coada șoricelului încântă atât prin frumusețea florilor albe sau roz, cât și prin multiplele ei beneficii terapeutice. Citește în continuarea acestui articol care sunt beneficiile pe care coada șoricelului le oferă, dar și cum se poate utiliza. 

  • Crește puterea de apărare a organismului

Coada șoricelului se remarcă prin conținutul ridicat de substanțe active și proprietățile ei antiinflamatoare, antioxidante și antibacteriene, prin care crește capacitatea de apărare a organismului în fața agenților patogeni. 

  • Susține funcțiile digestive 

Coada șoricelului conține alcaloizi si flavonoide ce susțin funcțiile digestive, motiv pentru care ea poate fi utilizată pentru a ameliora diferite probleme digestive, precum sindromul colonului iritabil. De asemenea, ea ajută la reducerea celor mai comune simptome digestive, precum balonarea, constipația și durerile abdominale. 

  • Accelerează procesul de vindecare al rănilor

Coada șoricelului este una dintre cele mai eficiente plante în menținerea sănătății pielii și în accelerarea procesului de vindecare al leziunilor. Extractele din frunzele acestei plante conțin substanțe active antioxidante și antiinflamatorii care ajută la diminuarea vânătăilor și a inflamațiilor cauzate de lovituri, iar datorită efectului ei de întărire a vaselor de sânge, este recomandată pentru a trata varicele. 

  • Reduce simptomele cauzate de răceală și gripă

Datorită proprietăților astringente ale acestei plante, ea ajută la reducerea secreției nazale. Consumată sub formă de tinctură, ea calmează tusea, reduce lăcrimarea oculară și ameliorează simptomele produse de răceală și de gripă, cât și cele cauzate de rinitele alergice și de astmul bronșic. În plus, scade temperatura corpului și favorizează transpirația. 

  • Normalizează tensiunea arterială

Coada șoricelului poate fi utilizată pentru a normaliza tensiunea arterială. Consumată cu regularitate sub formă de ceai, ea poate să scadă tensiunea arterială și să îmbunătățească funcțiile cardiovasculare. De asemenea, planta contractă vasele de sânge și împiedică hemoragiile, putând fi folosită și pentru a reduce sângerările menstruale abundente.  

  • Relaxează organismul

Datorită efectului ei sedativ, consumul acestei plante relaxează organismul și ajută la ameliorarea insomniilor. 

  • Ameliorează afecțiunile ginecologice

Coada șoricelului poate fi utilizată atât pentru prevenirea, cât și pentru ameliorarea afecțiunilor ginecologice. Dacă este folosită pentru o baie de șezut a zonei intime, planta ajută la distrugerea bacteriilor responsabile de apariția infecțiilor urinare. Extractele de coada șoricelului sunt recunoscute pentru eficiența lor în ameliorarea vaginitei. De asemenea, planta contribuie la reglarea fluxului menstrual și la calmarea durerilor menstruale. 

  • Acționează ca un antispasmodic

Potrivit unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Departamentul de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea din Viena, proprietățile antispasmodice ale plantei contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de sindromul colonului iritabil. Studiul arată că flavonoidele conținute de ceaiul de coada șoricelului dețin efecte antispasmodice suficient de puternice pentru a ameliora spasmele digestive. 

  • Susține sănătatea creierului

Un alt beneficiu pe care planta îl oferă constă în susținerea funcțiilor cognitive. În cazul pacienților cu scleroză, planta poate să reducă inflamația neuronală și să împiedice agravarea bolii. Studiile efectuate pe animale arată că ea previne simptomele bolilor Alzheimer și Parkinson, precum pierderea memoriei sau deficiențele de mișcare. 

Un alt studiu arată că planta poate avea efecte anti-convulsive, motiv pentru care ea este considerată un potențial adjuvant în cazul pacienților cu epilepsie. 

  • Reduce simptomele depresiei și ale anxietății

Flavonoidele și alcaloizii din compoziția plantei pot ameliora simptomele depresiei și ale anxietății. Studiile arată că alcaloizii regăsiți în coada șoricelului pot reduce secreția de cortizol, acesta fiind un hormon eliberat de glanda suprarenală ca răspuns la stres. 

Cum se poate utiliza coada șoricelului?

Poți beneficia de calitățile terapeutice ale acestei plante prin utilizarea ei sub formă de ceai, cremă, tinctură, extracte și pudră. Pentru a prepara un ceai, se adaugă 1-2 lingurițe de frunze sau flori de coada șoricelului în apă fierbinte și se lasă la infuzat pentru 5-10 minute. Pudra din această plantă se poate adăuga în smoothie-uri, apă sau suc. Pentru a se consuma uleiul esențial de coada șoricelului, acesta se poate adăuga în dispozitivele pentru aromaterapie, dar și în creme și în apa de baie. 

Prin urmare, coada șoricelului este ușor de consumat, pentru a beneficia de efectele ei curative, apreciate încă din Antichitate. Deși sunt necesare studii suplimentare pentru demonstrarea proprietăților ei terapeutice, cercetările efectuate până în prezent arată că aceasta este un excelent adjuvant în ameliorarea a numeroase afecțiuni, putând, se asemenea, să fie utilizată și în scop profilactic. 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/yarrow-tea

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17009839/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28868116/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24968581/

Parteneri