• Home
  • Fapt divers
  • Cod galben și cod portocaliu de caniculă, vijelii și grindină, duminică și luni

Cod galben și cod portocaliu de caniculă, vijelii și grindină, duminică și luni

Cod Portocaliu vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări de cod galben și cod portocaliu de val de căldură și instabilitate atmosferică accentuată, după cum urmează:

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 24 iulie
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

Valul de căldură va persista, duminică (24 iulie) în regiunile sudice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade.

COD PORTOCALIU
Fenomene vizate: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 24 iulie

Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

COD GALBEN
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 24 iulie, ora 12:00 – 25 iulie, ora 06:00

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice și izolat averse torenţiale. Noaptea aceste fenomene se vor restrânge spre sud-estul teritoriului.

COD PORTOCALIU
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice
Interval de valabilitate: 24 iulie, ora 14:00 – 24 iulie, ora 23:00

Local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară și la începutul nopții în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40…50 l/mp.

Parteneri