AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cod roșu de viscol și ninsori în România: șapte județe lovite de furtuni puternice și temperaturi extreme

Un vortex polar a adus schimbări drastice în România, iar vremea de la finalul lunii noiembrie a devenit extrem de severă. Ninsorile s-au instalat deja în majoritatea regiunilor, iar prognoza pentru zilele următoare nu este deloc optimistă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis alerte meteo grave, inclusiv un cod roșu de viscol și ninsori intense. Care sunt județele afectate?

Începând de aseară, vortexul polar a început să-și facă simțită prezența pe teritoriul țării. Temperaturile au scăzut semnificativ, ninsoarea s-a extins aproape în toată România, iar în zonele montane s-a format un strat consistent de zăpadă. În marile orașe, gheața și poleiul au pus stăpânire pe străzi. Această vreme extremă va continua și în zilele următoare.

Cod roșu de viscol în șapte județe

ANM a emis avertizări meteorologice de cod roșu, valabile între 22 noiembrie, ora 05:00, și 22 noiembrie, ora 14:00. Viscolul puternic va afecta județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița, în special la altitudini de peste 1700 de metri.

„La altitudini mari, vântul va avea rafale de peste 120 km/h, determinând reducerea vizibilității spre zero și acumularea masivă de zăpadă,” au transmis meteorologii.

Pe lângă codul roșu, este activ și un cod portocaliu de ninsori abundente, valabil între 22 noiembrie, ora 02:00, și 22 noiembrie, ora 20:00. În Carpații Meridionali, Occidentali și Orientali, vântul va ajunge la viteze de până la 120 km/h, însoțit de ninsori viscolite și depuneri semnificative de zăpadă, ce vor depăși local 30 de centimetri.

Cod galben de precipitații mixte și vânt puternic

ANM a emis, de asemenea, un cod galben care vizează intensificări ale vântului, precipitații mixte și ninsori. Acesta este valabil din 21 noiembrie, ora 23:00, până în 22 noiembrie, ora 20:00.

În vestul, nord-vestul și centrul țării, vântul va sufla cu viteze de 50–70 km/h, iar ninsorile vor acoperi zonele montane, unde se va depune un strat de zăpadă de până la 20 cm. În Crișana, Maramureș și nordul Moldovei, ninsorile vor predomina, iar stratul de zăpadă va ajunge până la 10 cm. În regiunile Transilvania, Banat și nordul Olteniei, precipitațiile vor fi mixte, cu riscul formării poleiului.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!