• Home
  • Știri
  • Comisia Europeană a propus acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

Comisia Europeană a propus acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

ursula von der leyen 1

Comisia Europeană sprijină acordarea statutului de candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova şi Ucraina. Totul s-a întâmplat în urma unui proces rapid de analiză a cererilor depuse de cele două ţări, imediat după începutul invaziei ruse. Perspectiva europeană este condiţionată însă de reforme, iar negocierile de aderare vor începe doar după îndeplinirea acestora, notează stiri.tvr.ro.

Două luni și jumătate. Atât a durat parcursul birocratic al cererilor formulate de Moldova și Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană, depuse imediat după începerea agresiunii ruse în Ucraina.
Un parcurs extrem de rapid, impulsionat de războiul de la granițele Uniunii Europene.

În mod normal, procedurile ar fi durat ani întregi, însă, în aceste condiții excepționale, Ucraina a primit unda verde a Comisiei Europene. Pe merit, spune Ursula von der Leyen, care a remarcat direcția pro-europeană de necontestat pe care s-a angajat țara imediat după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

Și în cazul Moldovei, decizia fost favorabilă.

„Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană. Vrem ca ei să trăiască alături de noi visul european. Recomandăm acordarea statutului de candidată Ucrainei, în condițiile în care țara va efectua o serie de reforme importante. Ucraina și-a arătat în mod clar angajamentul de a respecta valorile și standardele europene. Și a pornit, înainte de război, pe drumul său spre UE, a scris Ursula Von der Leyen, pe contul său de Twitter.

„De asemenea, recomandăm acordarea statutului de candidat Moldovei, în condițiile în care țara va efectua reforme”, a mai scris Ursula Von der Leyen.

Parteneri