• Home
  • Știri
  • Macron: Republica Moldova va primi un răspuns clar la solicitarea de acordare a statutului de candidat la UE în aproximativ zece zile

Macron: Republica Moldova va primi un răspuns clar la solicitarea de acordare a statutului de candidat la UE în aproximativ zece zile

maia sandu emmanuel macron

Republica Moldova va primi un răspuns ”clar” la solicitarea de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în aproximativ zece zile, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, în timpul vizitei sale la Chişinău. De asemenea, liderul francez a subliniat că ”problema transnistreană” nu va reprezenta un impediment în privinţa integrării, relatează deschide.md, potrivit news.ro.

Macron a specificat că vizita sa la Chişinău are rolul de a arăta ”hotărârea” Franţei ”de a consolida relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”.

”Această candidatură va fi dezbătută în aproximativ 10 zile. Franţa îşi va juca în mod deplin rolul de preşedinte pentru a permite să se ajungă la un consens în acest sens. Vrem să transmitem un mesaj pozitiv şi clar faţă de cererea pe care aţi depus-o… Doresc să avem un răspuns clar pe tema aderării. Acest răspuns va fi însoţit de condiţii pentru a putea avansa, pentru că dacă am aplica toate regulile de acordare a statutului de candidat, pur şi simplu nu am acorda nimănui acest statut”, a afirmat preşedintele Macron.

Liderul francez a menţionat că ”problema transnistreană” nu va reprezenta un obstacol în privinţa integrării Republicii Moldova în UE.

”Salut spiritul de pace şi de moderaţie al preşedintelui Maia Sandu la acest subiect. Dorim ca R. Moldova sa rămână suverană, cu teritoriul integru… Nu putem spune că problema transnistreană reprezintă un blocaj sau un obstacol, dar, în decursul procesului, va trebui să găsim soluţii la această situaţie”, a adăugat Macron.

Parteneri