• Home
  • Știri
  • Comisia Europeană: Aderarea „rapidă” a României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar

Comisia Europeană: Aderarea „rapidă” a României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar

schengen 1

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, reafirmă încă o dată poziția Comisiei Europene privind necesitate aunei aderări rapide a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

În raportul din 2023 privind situația în spațiul Schengen, recent adoptat, Comisia a prezentat etapele politice importante realizate în 2022, inclusiv misiunile voluntare de informare efectuate în Bulgaria și România în octombrie-noiembrie 2022, precum și măsurile care au urmat.

Raportul reafirmă poziția clară și constantă a Comisiei conform căreia cele două țări continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru a aplica integral toate părțile relevante ale acquis-ului Schengen.

„În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 iunie, Comisia a solicitat din nou Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca Bulgaria și România să facă parte integrantă din spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne, subliniind necesitatea de a face spațiul Schengen mai puternic și mai prosper prin aderarea României și Bulgariei”, spune Ylva Johansson, potrivit hotnews.ro.

Comisarul precizează despre Consiliul Schengen că a convenit să facă din aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen una dintre prioritățile cheie pentru a doua rundă Schengen.

„Comisia lucrează în prezent în strânsă colaborare cu președinția Consiliului pentru ca acesta să poată lua o decizie pozitivă cât mai curând posibil, în acest an. În documentul președinției din 26 mai 2023, președinția suedeză a subliniat că discuțiile privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen de către Bulgaria și România trebuie să continue în mod prioritar”, spune Ylva Johansson.

Parteneri