AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Comisia Europeană: Economia Europei intră în recesiune

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, apropierea geografică față de zona de conflict, dependența de gazele rusești, inflația accelerată vor avea efecte puternice asupra economiei europene. Deși pentru anul acesta se prevede o creștere economică la nivelul UE mai mare decât cea estimată anterior, previziunile pentru 2023 sunt sumbre, cu o scădere puternică față de 2022, se arată în Prognoza economică de toamnă a Comisiei Europene.

Produsul Intern Brut la nivelul Uniunii Europene a crescut simțitor în prima jumătate a anului 2022, pe baza consumului, în special în zona serviciilor – ca urmare a ridicării restricțiilor COVID. Creșterea a continuat și în trimestrul III, deși într-un ritm mai încetinit, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, potrivit digi24.ro.

Însă incertitudinile economice, prețurile mari la energie, scăderea puterii de cumpărare a oamenilor, mediul extern nesigur sunt așteptate să arunce UE, zona euro și majoritatea statelor membre în recesiune în ultimul trimestru al anului, se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, datorită rezultatelor bune din prima parte a anului, creșterea economică în 2022 este așteptată să fie de 3,3% la nivelul UE (3,2% în zona euro), mult mai optimistă decât cea din Prognoza de vară, de 2,7%.

Pe măsură ce inflația va continua să afecteze veniturile gospodăriilor, activitatea economică este așteptată să continue să scadă și în primul trimestru din 2023. Creșterea va reveni în primăvară, pe fondul relaxării inflației. Per total, pe fondul cererii scăzute, care va duce la încetinirea activității economice, Comisia Europeană prognozează o creștere economică de doar 0,3% în 2023 (atît la nivel UE, cât și în zona euro).

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!