Confort acasă: Cele mai bune și aplicabile sugestii

Cei plecați în străinătate pot spune că acasă este cel mai bun loc în care s-ar putea întoarce. Cei mai mulți oameni înțeleg prin acasă singurul loc în care se simt în largul lor. Ce este de făcut pentru a obține și a întreține confortul de acasă? Citește ca să afli iar mai apoi aplică cele aflate.

 

O casă este un imobil mobilat, utilat, amenajat și climatizat și deservește pe oricine stă în ea cu orice are nevoie. Dacă mobilarea și utilarea se ocupă de aspectul funcțional al casei și se realizează cu mobilă, electrocasnice și așa mai departe, amenajarea se ocupă de stilistică, de acordarea locuinței cu motivele, culorile, standardele și preferințele societății și ale membrilor familiei. Mai rămâne partea de climatizare, cea care oferă un tip de confort ușor de sesizat:

 

Distribuie prietenilor

confortul termic.

 

Vara, când afară este caniculă, în casă se face zăpușeală fără a deschide ușa spre hol, fără a apela la aparatul de aer condiționat sau la ventilatoare. Însă dacă pereții, tavanul, podul nu sunt izolați sau sunt izolați neuniform, se va observa cu stupoare cum aparatul de AC nu poate face față ori că ventilatorul, chiar dacă baleiază, nu răcește cât ar trebui.

 

Iarna, când este ger afară, pereții sunt reci și centrala sau soba ori șemineul trebuie să fie alimentate serios cu combustibil pentru a crea căldura necesară. Dar dacă izolația pereților și a tavanului este precară, se va observa că eforturile de a încălzi integral locuința sunt în van, unii pereți rămânând reci și căldura fiind irosită prin aceștia, prin tavan și mai departe prin pod.

 

Cheia pentru confortul termic,

 

tipul de confort responsabil pentru starea de bine pe care o resimte corpul, este în primul rând aplicarea de izolatie termica de calitate în cantitate suficientă și în toate zonele, astfel încât încălzirea sau răcirea locuinței să se producă mai repede și starea de căldură plăcută sau de răcoare plăcută să se mențină mai ușor.

 

Spre deosebire de apartament, care este doar parte a unui imobil – bloc de locuințe, o casă are mai mult exterior și are și un plafon propriu, cu un acoperiș propriu. Toate trebuie izolate termic, apoi pereții exteriori trebuie să reprezinte o suprafață finisată și decorată.

 

Iarna, căldura plăcută îți permite să te poți îmbrăca de casă mai confortabil, să te poți mișca în voie, cu o mai mare ușurință prin casă și să poți folosi lucrurile la temperatura camerei, temperatură optimă mai ales pentru dispozitivele electronice.

 

Tot iarna, căldura plăcută din casă limitează nevoia de a face dușuri sau băi lungi și fierbinți dacă nu îți plac. Limitează nevoia de a te încălzi iar și iar cu ceaiuri aburinde sau cu vin fiert, deși o cană de ceai e bună de sorbit pentru gust, iar un pahar de vin fiert este bun de băut tot pentru gust.

 

Vara, dacă vrei o băutură răcoritoare o vei bea nu din nevoia de a te răcori, ci pentru că îți place gustul ei răcoritor. Vara, să ai suficientă răcoare în casă te ajută să ții un tricou pe tine, te ajută să stai relaxat și să respiri bine fără să ai senzația că te sufoci.

 

Acesta este confortul adevărat, care ține mult de temperatura uniform menținută la un nivel perfect calibrat, lucru posibil grație izolației termice. Iar dacă te așteptai la un răspuns la întrebarea „Cui să cer ajutorul pentru a îmi izola casa d.p.d.v. termic?”, iată răspunsul: www.isoterm.ro