Ghidul tău pentru panouri solare: află de câte panouri fotovoltaice ai nevoie pentru casa ta!
Majoritatea oamenilor vor să pună bani deoparte dar în același timp să reducă impactul lor asupra mediului înconjurător. Indiferent care este motivul tău ai nevoie să ai în vedere următoarele:
- Câtă energie folosește casa ta?
- Care este suprafața utilizabilă a acoperișului?
- De ce climă și câtă lumină solară directă ai parte în zona ta?
- Ce putere și eficiență au panourilor fotovoltaice pe care le ai în vedere?
1. De câtă energie solară ai nevoie?
Pentru a determina un necesar mediu de energie al casei tale verifică ultimele facturi pe care le-ai primit. Poți să calculezi de câte panouri solare ai nevoie multiplicând necesarul de energie pe oră al casei tale cu orele maxime ale luminii solare pentru zona ta și împărțind-o la puterea panoului. Reține cât de multă lumină solară are acoperișul cât și factori precum dimensiunea acoperișului și stocarea bateriei.
2. Câți wați folosești?
Verifică factura de energie electrică pentru consumul mediu. Caută kWh, în principiu datele sunt pentru o perioadă de 30 de zile. Așadar pentru a vedea exact consumul pe zi respectiv pe oră, împarte suma kWh/30 de zile și apoi la 24, determinând astfel consumul mediu de energie/oră. Acesta este numărul de kWh de care ai nevoie ca sistemul tău de panouri să îl producă pentru a acoperi 100% nevoile tale de energie.
E important să reţii că panourile solare nu au eficiență maximă pe tot parcursul zilei. Totodată condițiile meteo pot reduce eficiența sistemului. Așadar, experţii recomandă ca la consumul mediu să adaugi 25% mai mult pentru a avea siguranța că în orice moment ai energia de care ai nevoie.
3.De câte ore cu lumină solară ai parte?
Orele de vârf ale luminii solare pentru locația ta vor avea un impact direct asupra energiei pe care sistemul solar o va produce. De exemplu, dacă trăiești într-o zonă de câmpie, cu siguranță o să ai un număr mai mare de ore cu lumină puternică decât dacă trăieşti într-o zonă muntoasă. Asta nu înseamnă că cei care locuiesc în zone de munte nu pot apela la sisteme solare ci doar că vor avea nevoie de un număr mai mare de panouri.
Acum înmulțește consumul mediu/oră cu 1.000 pentru a converti necesarul tău de energie electrică/oră în wați. Împarte rezultatul la numărul de ore de vârf ale luminii solare. Rezultatul final este cantitatea de energie necesară pe care panourile trebuie să o producă în fiecare oră.
4.Care este efectul dimensiunii panoului solar?
Dacă ai un acoperiş mic sau într-o formă neobișnuită, dimensiunea panourilor solare şi numărul lor sunt considerente importante. Cu o suprafață mare de acoperiș utilizabilă, poate poți sacrifica o anumită eficiență și poți cumpăra mai multe panouri mai mari (la un cost mai mic pe panou) pentru a ajunge la puterea necesară de energie. Dar dacă zona de acoperiș utilizabilă este limitată sau dacă este parțial umbrită, posibilitatea de a utiliza mai puține panouri dar de înaltă eficiență poate fi cea mai bună modalitate de a face cea mai mare putere pe termen lung, economisind în final mai mulți bani.
Dimensiunile obișnuite ale panoului solar astăzi sunt de aproximativ 160 cm pe 100 cm cu o oarecare variație în rândul producătorilor.
Aceste dimensiuni au rămas mai mult sau mai puțin neschimbate timp de zeci de ani, dar eficiența și producția s-au schimbat dramatic în bine.
Dacă eşti hotărât să apelezi la aceste sisteme însă nu eşti complet sigur sau ai nevoie de mai multe informaţii nu ezita să ne contactezi pe: https://carpatenergy.ro/contact
Advertorial redactat de Brandion.