Cercetările arată că învățarea prin joc este o parte importantă a dezvoltării copilului. Din acest motiv, este indicat ca micuțul să aibă suficient timp să se joace, în acest mod cunoscându-și pasiunile, abilitățile, talentele, dar și care sunt activitățile care nu îl atrag deloc. Practic, prin joacă, copilul poate să învețe cât mai multe lucruri despre ceea ce îl înconjoară, dar mai ales, se poate cunoaște pe el însuși. Chiar și la începutul dezvoltării, mintea unui copil se extinde doar uitându-se la mediul înconjurător. Astfel, părinții au datoria de a introduce cât mai multe jucării educative în viața micuților.
Acestea îi pot ajuta pe copii să învețe o mulțime de noțiuni de care vor avea nevoie pe parcursul vieții lor. Jucăriile educaționale pot ajuta la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, prin intermediul acestora, copiii pot învăța despre rezolvarea conflictelor și despre modul în care funcționează cauza și efectul. De asemenea, îi învață pe copii despre partajare, îi ajută să își dezvolte abilitățile motorii fine și grosiere și să le hrănească creativitatea și imaginația.
Încă din prima lună de viață, copiii pot face cunoștință cu diferite jucării educative. Este important ca micuții să aibă acces numai la jocuri și jucării potrivite vârstei lor, deoarece există riscul ca aceștia să se rănească atât fizic, cât și psihic. Iată câteva idei grozave pentru jucării educative pe care să le alegi pentru micuțul tău, în funcție de vârsta acestuia, dar și de beneficiile jucăriilor.
1-12 luni
În primul an de viață, jocul senzorial ajută la stimularea simțurilor copilului. Pe măsură ce copilul tău continuă să crească și să dezvolte coordonarea mână-ochi, poți începe să introduci în viața copilului jucării care să încurajeze mai multă interacțiune. Atunci când acesta devine din ce în ce mai activ, este momentul să introduci jucării pentru rezolvarea problemelor. Aceste jucării îi vor ajuta pe copii să treacă prin conflicte și să se familiarizeze cu cauza și efectul, cum ar fi „Dacă fac asta, se va întâmpla asta?”. De asemenea, își vor crește încrederea odată ce vor fi în măsură să-și dea seama cum funcționează o jucărie după încercare, eroare și îndrumare. Pe lângă aceste tipuri de jucării, cele care promovează mișcarea sunt extrem de utile pentru micuți. La această vârstă, cele mai indicate jucării sunt cele portabile, cu lumini și sunete sau cele din cauciuc sau material moale. În schimb, nu este indicat ca micuțul să aibă acces la jucării mici sau care se pot descompune în părți de dimensiuni mici și nici la jucării din pluș sau materiale care pot fi înghițite.
12-24 luni
Atunci când micuțul atinge vârsta de un an, acesta devine mai mobil, astfel că poate să utilizeze mult mai multe jocuri și jucării. Acesta este momentul în care este indicat ca acesta să aibă acces la jucării care îl ajută la coordonare și echilibru, care să îi trezească acestuia curiozitatea în ceea ce privește noua lor mobilitate. Seturile de joacă tematice sunt jucării educaționale minunate de introdus între 12-18 luni, deoarece vor ajuta la dezvoltarea abilităților de recunoaștere a copilului. Cele mai potrivite jocuri pentru această vârstă sunt cele cu ajutorul cărora micuțul poate învăța ce sunete scoate fiecare animal în parte sau prin intermediul cărora acesta poate învăța cât mai multe obiecte.
Peste 2 ani
Pe măsură ce copiii cresc și devin din ce în ce mai activi, poți introduce și jucării care să promoveze mai mult jocul fizic. Atunci când învață cum să folosească anumite jucării, cum ar fi o tricicletă, trebuie să te asiguri că micuțul este conștient de problemele de siguranță, cum ar fi purtarea unei căști. În acest mod, va înțelege că este nevoie de multă atenție și în cele mai simple activități, pentru a putea fi în siguranță.
Aceasta este, de asemenea, o vârstă excelentă pentru a introduce jucării care încorporează dezvoltarea abilităților cognitive. Există numeroase jucării care pot ajuta copiii să exerseze scrisul – indiferent dacă își desenează sau își scriu numele – și abilitățile lor motorii. Jocurile și cărțile îl pot ajuta pe micuț să dezvolte recunoașterea numelui și abilități emergente de alfabetizare. Aceste tipuri de jucării îi vor arăta copilului o versiune vizuală a ceea ce aud și invers. De exemplu, repetarea citirii unei cărți despre un câine și vizualizarea unei imagini a unui câine îi va permite copilului să înceapă să asocieze o imagine a unui câine cu sunetul pe care îl face un câine.