Coreea de Nord. 7 persoane au fost executate pentru că s-au uitat la clipuri K-Pop
Cel puțin șapte persoane au fost executate public în Coreea de Nord pentru că au vizionat sau distribuit producții sud-coreeane, inclusiv videoclipuri K-Pop (muzică pop din Coreea de Sud – N.R.) potrivit unui nou raport al Transitional Justice Working Group (TJWG), o organizație pentru drepturile omului din Seul.
Raportul spune că au avut loc cel puțin 23 de execuții publice sub conducerea lui Kim Jong-un, care a ajuns la putere în urmă cu un deceniu, după moartea tatălui său, Kim Jong-il.
Raportul TJWG conține detalii îngrozitoare, obținute în urma interviurilor avute cu sute de dezertori nord-coreeni, potrivit The New York Times.
”Intervievații au afirmat că regulile privind execuția publică cer ca membrii plutonului de execuție să tragă în total nouă gloanțe în corpul persoanei condamnate. Familiile condamnaților au fost adesea forțate să urmărească execuțiile”.
Una dintre persoanele intervievate a spus că a asistat la o execuție care a servit drept „mesaj de avertizare din partea statului. Chiar și atunci când a început să curgă lichid din creierul persoanei executate oamenii au fost obligați să stea la coadă și să se uite la executat, acesta fiind un mesaj de avertizare”.
Kim, care duce un război cultural și a lansat o represiune împotriva influenței străine, a spus despre curentul muzical K-Pop că este un ”cancer vicios”.
În decembrie anul trecut, guvernul nord-coreean a adoptat o lege prin care distribuirea producțiilor sud-coreeane, inclusiv muzică și filme, este o infracțiune capitală. Luna trecută, Radio Free Asia a anunțat că în Coreea de Nord urma să fie executat un bărbat care vândut copii ale serialului Netflix ”Squid Game”.
Pe fondul angajamentului istoric dintre SUA și Coreea de Nord din 2018, care a marcat și o încălzire a relațiilor dintre Seul și Phenian, Kim a participat la un concert K-Pop în capitala nord-coreeană.
Dar experții spun că liderul nord-coreean a trecut la reprimarea brutală a influenței sud-coreene, după ce discuțiile de denuclearizare cu administrația Trump s-au blocat și pe măsură ce economia nord-coreeană s-a prăbușit, în timpul pandemiei de COVID-19.